Ihmisten työkykyä on tuettava, jotta työllisyysaste nousisi, vaatii Työterveyslaitos

Työterveyslaitoksen (TTL) mukaan työllisyysasteen nousu ei ole mahdollista ilman, että työkykyä ja työssäkävijöiden osaamista tuetaan.

Samalla kun pyritään saamaan aiempaa enemmän ihmisiä työelämään, on estettävä siellä jo olevien luisuminen pois, Työterveyslaitos muistuttaa.

–  Kun työllisyysastetta pusketaan ylös, lähtevät työkyvyttömyyseläkkeet ja sairauspoissaolot kasvuun, ellei osaamisen ja työkyvyn tuki ole kunnossa, sanoo TTL:n pääjohtaja Antti Koivula tiedotteessa.

TTL:n mukaan työllisyysasteen nostaminen edellyttää työelämän muokkaamista muun muassa niin, että osatyökykyisten mahdollisuudet otetaan huomioon. Noin puolella työikäisistä suomalaisista on jokin sairaus tai vamma.

–  Yrityksillä ei ole varaa jättää osatyökykyisten osaamista ja työpanosta käyttämättä, sanoo TTL:n johtaja Eva Helaskoski tiedotteessa.

Digitalisaatio ja alustatyö tuovat muutoksia työelämään

TTL nostaa esiin myös digitalisaation tuomat muutokset työtehtäviin ja työnjakoon kaikilla toimialoilla. TTL:n mukaan on havaittu, että jos työntekijät pääsevät ajoissa mukaan muutokseen, he voivat itse suunnata työtehtäviään ja kehittää osaamistaan uusille alueille, eikä työelämästä ajauduta pois.

Yksi lisääntyvä työn tekemisen ja teettämisen tapa on digitaalisilta alustoilta tarjottava työ. TTL:n mukaan se ei ole enää marginaali-ilmiö, vaan se vyöryy myös perinteisille työpaikoille.

–  Alustoja kannattaa käyttää määrätietoisesti myös keinoina edistää pääsyä työmarkkinoille, parantaa työelämän laatua ja lisätä organisaatioiden ja verkostojen kykyä innovointiin ja vaativaan ongelmanratkaisuun, sanoo TTL:n johtaja Päivi Husman tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.