Ikääntyvien ohjattu liikunta jää päälle

Ikääntyvätkin innostuvat liikunnasta, kun heitä siihen opastetaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan keskimäärin kaksi viidestä liikuntaohjausta saaneesta lisäsi ja ylläpiti liikuntaansa ainakin neljän vuoden ajan.

Liikuntatieteiden maisteri Leena Hakolan väitöstutkimuksessa noin 40 prosenttia ikääntyvistä miehistä ja noin puolet naisista liikkui terveytensä kannalta riittämättömästi. Kun he saivat henkilökohtaista liikuntaohjausta, he lisäsivät liikkumistaan ja jatkoivat sitä 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin ilman ohjausta jääneet.

Vähiten liikkuvat miehet olivat vanhempia, useammin työssäkäyviä ja eronneita kuin enemmän liikkuvat miehet. Lisäksi heillä oli enemmän sairauksia, suppeampi sosiaalinen verkosto sekä huonompi ruokavalio kuin muilla. Naisilla huono terveys oli yhteydessä vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen.

- Liikunta sisälsi sauvakävelyä, pyöräilyä ja uintia. Ohjaus puri parhaiten eläkeiän kynnyksellä oleviin sekä niihin, joilla oli masennusoireita tai jotka olivat lopettaneet tupakoinnin. Ohjauksen vaikutuksessa ei ollut eroja miesten ja naisten välillä, Hakola kuvaa.

Neljä vuotta kestäneessä tutkimuksessa oli noin 350 kuopiolaista 57-78-vuotiasta miestä ja naista, joista yli puolet sai liikuntaohjausta. Tutkittavat kävivät kokeissa puolen vuoden välein. Hakolan väitöskirja tarkastetaan ensi perjantaina Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.