Ikääntyvien ohjattu liikunta jää päälle

Ikääntyvätkin innostuvat liikunnasta, kun heitä siihen opastetaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan keskimäärin kaksi viidestä liikuntaohjausta saaneesta lisäsi ja ylläpiti liikuntaansa ainakin neljän vuoden ajan.

Liikuntatieteiden maisteri Leena Hakolan väitöstutkimuksessa noin 40 prosenttia ikääntyvistä miehistä ja noin puolet naisista liikkui terveytensä kannalta riittämättömästi. Kun he saivat henkilökohtaista liikuntaohjausta, he lisäsivät liikkumistaan ja jatkoivat sitä 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin ilman ohjausta jääneet.

Vähiten liikkuvat miehet olivat vanhempia, useammin työssäkäyviä ja eronneita kuin enemmän liikkuvat miehet. Lisäksi heillä oli enemmän sairauksia, suppeampi sosiaalinen verkosto sekä huonompi ruokavalio kuin muilla. Naisilla huono terveys oli yhteydessä vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen.

- Liikunta sisälsi sauvakävelyä, pyöräilyä ja uintia. Ohjaus puri parhaiten eläkeiän kynnyksellä oleviin sekä niihin, joilla oli masennusoireita tai jotka olivat lopettaneet tupakoinnin. Ohjauksen vaikutuksessa ei ollut eroja miesten ja naisten välillä, Hakola kuvaa.

Neljä vuotta kestäneessä tutkimuksessa oli noin 350 kuopiolaista 57-78-vuotiasta miestä ja naista, joista yli puolet sai liikuntaohjausta. Tutkittavat kävivät kokeissa puolen vuoden välein. Hakolan väitöskirja tarkastetaan ensi perjantaina Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kalankasvatuksen ympäristövaikutukset Suomessa ovat vähentyneet 80-luvulta

Ministeriö läpivalaisee kaikki kunnat – "Sen jälkeen tiedetään, millaisia lääkkeitä eri alueilla tarvitaan"

Irak: Lapset luovutettiin Suomelle jo vuonna 2017 – Suomen ulkoministeriön mukaan kyse oli lapsikaappauksesta

Puhki ruostuvissa hylyissä lymyää ympäristöriski – rannikolla makaa yli tuhat hylkyä, jotka voivat levittää öljyä Itämereen

Kaikkonen pitää keskustan puheenjohtajakisaa henkilövaalina, Kulmuni näkee myös linjaeroja

Sirpa Pietikäinen ei päässyt äänestämään Ursula von der Leyenin puolesta, syynä äidin sairastuminen

Pientä tyttöä ei voi palauttaa Somaliaan ennen kuin on selvitetty, uhkaako häntä siellä silpominen – KHO palautti asian Migrin käsiteltäväksi

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.