Ilkka Kanerva ja Kimmo Kivelä lähtevät tarkkailemaan Venäjän presidentinvaaleja

Kansanedustaja, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on nimitetty johtamaan Venäjän presidentinvaalien tarkkailuoperaation neuvonantajaryhmää. Myös kansanedustaja Kimmo Kivelä (sin.) osallistuu vaalitarkkailuun. Hän toimii Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin asiantuntijat ovat seuranneet vaaleihin valmistautumista Venäjällä helmikuun alkupuolelta lähtien. Vaaliviikonlopuksi maahan matkustaa noin yhdeksänkymmentä Etyj-maiden kansanedustajaa, jotka hajaantuvat seuraamaan äänestystä ja ääntenlaskentaa eri vaalipaikoille.

Kanerva ja Kivelä tarkkailevat vaaleja Moskovassa.

Kaikkiaan Venäjän sunnuntaina järjestettäviä presidentinvaaleja seuraa noin 500 tarkkailijaa ympäri maata. Tarkoituksena on havainnoida vaalien toimeenpanon oikeellisuutta ja yhteensopivuutta suhteutettuna vaalien kansainvälisiin standardeihin.

Venäjän presidentti valitaan suoralla kansanäänestyksellä. Äänestäjiä on noin 112 miljoonaa, joista lähes kaksi miljoonaa asuu ulkomailla. Jos yksikään kahdeksasta ehdokkaasta ei saa yli puolta annetuista äänistä, vaaleissa toimitetaan toinen kierros.