Ilmainen hyvän mielen pukki tuo joulun Siilinjärvellä

Joulun sanoma ei voisi paremmin kiteytyä kuin joulupukissa, joka tulee tiukassa tilanteessa elävän lapsiperheen kotiin tuomaan joulun ilmaiseksi ja pyytämättä. Sellainen pukki vierailee lahjasäkkeineen tänään kolmessa siilinjärveläisessä perheessä.

Pukin nutun alla hyvää mieltä tuomassa kulkee Esa Korhonen. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa teho-osastolla sairaanhoitajana työskentelevä mies sai joulun alla idean. Voisiko hän ilahduttaa toisia? Miten se onnistuisi, kun raha on tiukalla? Mitä voisi tehdä ilmaiseksi?

Korhosella on aikaisempaa kokemusta joulupukin hommasta, kun hän on häärinyt punanutussaan paikallisissa joulun avajaisissa ja kauppaliikkeissä. Niinpä ilmainen joulupukki astui luontevasti esiin.

Idean taustalla väikkyi myös Korhosen oma elämäntilanne: edessä oli ensimmäinen joulu avioeron jälkeen, ja ex-puolison kanssa oli sovittu, että pariskunnan kolme lasta ovat aaton ja joulupäivän äidillään. Isälle lapset tulevat tapaninpäivänä.

– On raskas paikka, kun en näe omia lapsia jouluna, mutta kun menen joulupukkina näihin perheisiin, saan itsekin joulun tunnetta, Korhonen pohtii.

Hoitoalan ihmisenä Korhonen on kokenut monta kertaa myös sen, millaista on olla jouluna töissä. Kun omia lapsia ei vielä ollut, hän teki kahdeksana jouluna yövuoroja leikkaussalissa.

– Kun lapset tulivat, pyrin olemaan joulut kotona perheen kanssa.

Pukki-idean synnyttyä Korhonen otti yhteyttä Siilinjärven seurakuntaan, jonka kautta löytyivät sopivat perheet.

Hyvän mielen pukki otti yhteyttä paikallisiin yrittäjiin, ja heti kohta alkoi lahjasäkki täyttyä. Mukaan lähtivät K-supermarket Herkkupata, joka lahjoitti ruokaa, lahjatavaraliike Iloinen Viivi, joka antoi lahjat ja Kauneuskeskus Kyllikki Miettinen, joka lupasi lahjaksi lahjakortteja.

– Jopa yksi teholla hoitamani potilas halusi lahjoittaa yhdelle äidille kauneushoidon. Hyvä lähti todella kiertämään. Korhonen iloitsee.

Kolmessa perheessä joulupukki ilahduttaa vanhempien lisäksi kaikkiaan yhdeksää lasta, jotka ovat vuoden ikäisestä 16-vuotiaaseen.

– Olen jutellut etukäteen vanhempien kanssa puhelimessa, ja tarinat ovat koskettavia ja pistävät hiljaiseksi. Erittäin mielelläni lähden auttamaan. Itse olen onnellinen, että saan jotain aikaan.

Hän ei pane pahakseen, jos joku kopioi tulevina jouluina idean.

– Minä tarjoan vain työpanoksen. Toivon, että yhä useammin mietittäisiin, miten voisi tehdä hyvää toiselle, eikä ajateltaisi vain rahaa ja tavaraa.

Vankalla joulupukin kokemuksella Korhonen tietää, että jokaista lasta ja perhettä on kuunneltava sydämellä.

– Itsekin pikkupoikana hirveästi odotin ja sitten pelkäsin pukkia, Korhonen naurahtaa.

– Joulupukin pitää osata "lukea lasta", että tilanne rauhoittuu.

Hän myös tietää, että joulupukillekin tulee hyvä mieli, kun näkee lasten loistavat silmät ja aikuisten hymyt.

Kun Korhonen saa aattona punanutun hommat tehtyä, hän hyppää auton rattiin ja lähtee yhden yön kestävälle minilomalle.

– Määränpää on salainen, mutta minnekäs muualle kuin pohjoiseen pukki lähtisi töiden jälkeen, Korhonen naurahtaa.

Ihan Korvatunturille asti hyvän mielen pukki ei aio lentää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.