Ilmainen majoitus auttaa syöpälasten vanhempia

Vieremäläinen Jiro Palosaari istuu Kuopion yliopistollisen sairaalan vuoteella lasten veri- ja syöpätautien osastolla ja pelaa kännykällä. Yksi jakso sairaalassa on jälleen menossa.

Vieressä istuu äiti Sanna Kononen, kuten niin monena muunakin päivänä siitä pitäen, kun Jiron akuutti myelooinen leukemia löydettiin elokuussa.

Se, että hän voi olla mukana sairaalassa, on erittäin tärkeää molemmille.

– On mahtavaa, että äiti on mukana, Jiro kommentoi.

Iltayhdeksän tienoilla Kononen suuntaa jälleen yöksi Niiralaan Valkeisenkadulle, jossa hänelle on petipaikka viiden huoneen ja keittiön asunnossa. Sen omistaa Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen alaisuudessa toimiva Juho-Pekka Salorannan muistorahasto.

Yöpyminen ei maksa mitään. Asunnosta on Konoselle suuri apu, sillä kotiin Vieremälle on matkaa 102 kilometriä. Kotona hän käy noin kerran viikossa. Jiron kaksi vanhempaa veljeä asuvat viikolla mummon luona.

Samassa asunnossa yöpyy muitakin syöpälasten vanhempia, joilla on pitkä matka kotiin.

– Vertaistuki on tärkeää. Iltaisin voimme asunnossa jutella, millaista hoitoa lapsi on saanut.

– Alussa olin kuin sokissa. Siellä saa purkaa tunteita, itkeä ja nauraa yhdessä, Kononen kertoo.

Asunnossa voi tehdä ruokaa ja pestä pyykkiä.

Juho-Pekka Salorannan muistorahasto on tehnyt työtä syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä hyväksi 34 vuoden ajan. Kaikki alkoi siitä, kun Salorannan perheen poika Juho-Pekka sairastui syöpään yksivuotiaana ja menehtyi kaksivuotiaana.

– Päätimme, että ei kukkia, vaan muistorahasto, pojan isä Pekka Saloranta kertoo.

Ajatus syntyi perheen kesämökillä Joroisissa, jossa vanhemmat antoivat saattohoidon pojalleen, kun vääjäämätön oli edessä.

Tärkeä sysäys oli myös Helsingin Lastenklinikan osasto 10:n syöpälasten tilanne, joka nousi tuolloin julkisuuteen.

Vuosien varrella rahaston toiminta on jatkunut lahjoitusten tuella. Nyt rahastolla on tarjolla kaikille syöpälasten perheille testamenttilahjoituksella ostettu asunto Niiralassa ja vuokrakaksio Puijonlaaksossa.

– Yhteistyö veri- ja syöpätautien osaston kanssa on a ja o, Saloranta painottaa.

Osaston kautta leviää tieto asunnoista ja vanhemmat saavat avaimet.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen alueen perheille jaetaan lisäksi rahallista tukea noin 20 000–30 000 euroa vuodessa muun muassa pysäköinti- ja poliklinikkamaksuihin ja lääkekuluihin, joita Kela ei korvaa.

KYSin lasten veri- ja syöpätautien osastolle hoitoon tulee lapsia Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin lisäksi Pohjois-Karjalan, Savonlinnan, Mikkelin ja Keski-Suomen keskussairaaloiden alueelta.

– On todella tärkeää, että vanhemmat ovat paikalla sairaalassa lapsen kanssa, erikoislääkäri Jouni Pesola sanoo.

Hoito voi kestää useita vuosia, johon sisältyy useita eri pituisia sairaala- ja kotihoitojaksoja.

– Lapsen sairastuminen merkitsee suurta elämänmuutosta. Meidän tehtävämme on hoitaa mahdollisimman hyvin. Asuntola helpottaa perheen tilannetta.

Tänä vuonna on aloitettu hoito 22 uudelle potilaalle ja kahdelle, joilla sairaus oli uusinut. Näistä 24:stä kymmenen on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueelta ja 14 muualta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.