Ilman turvavyötä ajaneiden määrä yllätti poliisin

Itä-Suomen poliisin mukaan ilman turvavyötä autossa olleiden kuljettajien ja matkustajien määrä on ollut alkuvuonna hämmästyttävän suuri.

– Tammi–helmikuussa poliisi joutui kirjaamaan Itä-Suomen alueella peräti lähes 400 maksullista muistutusta turvavyön käyttämättömyydestä, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisin liikennepoliisista kertoo.

– Viime viikolla tehovalvontaviikolla rikesakkoja turvavöiden käyttämättömyydestä kirjoitettiin lähes 170.

Pahkinin mukaan on hämmästyttävää, miten paljon autoissa on aikuisia kuljettajia tai matkustajia, jotka eivät käytä turvavyötä. Rikesakoista vain pari yksittäisiä koski tilannetta, jossa puutteita oli pienen lapsen kuljettamisessa autossa.

– Uudemmissa autoissa on yleisesti turvavyömuistuttimet, joten on kumma, miten luvattoman huonosti turvavyötä käytetään.

Pahkinin mukaan sakkotilastoista ei ole toistaiseksi eritelty, onko sakkoja jouduttu kirjoittamaan vanhojen autojen kuljettajille vai esimerkiksi matkustajille sellaisissa paikoissa autoissa, ettei turvavyömuistutinta ole ollut niillä paikoilla.

– Turvavyön käyttäminen on kuitenkin tärkeintä ihmiselle itselleen. Se on ilmainen henkivakuutus loukkaantumisia vastaan.

Etenkin taajamanopeuksissa turvavyön käyttäminen voi estää loukkaantumisen kokonaan kolaritilanteessa.

Rikesakko turvavyön käyttämättömyydestä on 70 euroa.

Handsfreen käytössäkin petraamista

Toiseksi yleisin syy tehovalvontaviikolla oli se, että kuljettaja puhui ajon aikana kännykkään ilman handsfreetä.

– Puhelimen käytöstä ajon aikana kirjoitettiin rikkeitä Itä-Suomessa viikon aikana kaikkiaan 116, eniten Pohjois-Savossa, Pahkin kertoo.

– Sen sijaan suojatiekäyttäytyminen, joka oli yksi valvontateema, oli yllättävän hyvää. Voi olla, että liukkaat ja sateiset ajokelit rauhoittivat suojatiekäyttäytymistä eikä poliisin tarvinnut juuri puuttua asiaa.

Valvontateemaviikon pääpaino oli turvalaitteiden käytössä, suojatieturvallisuudessa ja tarkkaamattomuudet. Valvontateemat olivat yhteiset yhtä aikaa koko Euroopan liikennepoliiseilla.

Ensi viikolla maanteillä alkaa pääsiäisen menoliikenne. Poliisi kohdistaa liikennevalvonnan silloin liikenteen sujuvuuteen eli ylinopeuksiin, turhiin ohitukseen sekä pitkien pyhien aikana myös rattijuopumuksiin.

Poliisin mukaan pääsiäisliikenteen odotetaan alkavan ensi viikon torstaina eikä siihen odoteta isoja ruuhkia Savon alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.