Ilmastoministeri Tiilikainen huojentunut Ranskan tuloksesta

Hallituksen uusi ilmastoministeri eli asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoo olevansa huojentunut Ranskan vaalituloksesta, jossa Emmanuel Macron sai äänistä 66,1 prosenttia ja oikeistopopulistinen Marine Le Pen 33,9 prosenttia.

– Se herättää huojennusta, Tiilikainen kertoi maanantaina toimittajatapaamisessa, jossa hän esitteli uuden salkkunsa sisältöä.

Tiilikaisen mukaan brexit on jo tarpeeksi haastava asia Euroopan unionille, joten Marine Le Penin voitto olisi tuonut liikaa epävarmuutta.

– On hyvä, että luvut olivat noin selkeät. Tätä kautta EU:ssa voidaan keskittyä isoihin asioihin, mistä EU:sta on hyötyä sen sijaan, että pohditaan EU:n tulevaisuutta. Se (vaalitulos) antaa EU:lle mahdollisuuden toimia myös ilmastopolitiikassa vahvempana toimijana.

Mitä Trump tekee?

Suurimmat pelot liittyvät Yhdysvaltain tuleviin linjauksiin. Huhujen mukaan presidentti Donald Trump aikoo tiistaina ilmoittaa, irtautuuko maa Pariisin ilmastosopimuksesta vai ei.

Tiilikaisen mukaan USA osoitti johtajuutta, kun se piti yhdessä Kiinan ja EU:n kanssa tärkeänä Parisiin ilmastosopimuksen syntymistä, mutta nyt USA:n johtajuus on mennyttä.

– Pidän tärkeänä, että EU saa 23-pakettinsa järjestykseen, koska maailmanlaajuisesti tarvitaan Kiinan kanssa vahva kumppani viemään asioita eteenpäin.

Tiilikaisen mukaan ilmastosopimuksen tehoa heikentää se, jos yksi iso toimija alkaa lipsua omista lupauksistaan. On kuitenkin ennen aikaista arvioida, mitä se vaikuttaa muiden maiden motiiveihin.

– Toistaiseksi kansainvälisissä neuvotteluissa henki on ollut se, että jokainen vastaa omista lupauksistaan ja niitä viedään yhdessä eteenpäin, Tiilikainen sanoi.

Tiilikainen muistutti, että Pariisin ulkopuolelle jäi neljä maata: Syyria, Pohjois-Korea, Nigeria ja Kosovo.

Painava salkku

Hallituksen ministerikierrätyksen jälkeen Tiilikaisen vastuulla ovat niin asumiseen, energiaan kuin ympäristöönkin liittyvät asiat.

– Tämä on äärimmäisen kiinnostava ja erityisesti kansainvälisesti kova kombinaatio, Tiilikainen sanoi.

Hän korosti, että ensimmäistä kertaa samassa salkussa ovat kansainväliset ilmastoasiat, EU:n ilmastopolitiikan muotoilu sekä kotimaan ilmasto- ja energiastrategian toimeenpano.

"Sipilä, nyt puhelu Macronille"

Ranskalaisittain heikko äänestysprosentti olisi Suomessa hyvä tulos

Monelta mepiltä pääsi helpotuksen huokaus: "Euroopalla on toivoa"

Ranskalaiset juhlivat täynnä toivoa: "Olen ylpeä eurooppalaisuudestani"