Ilmastonmuutoksen tutkimus haki vauhtia Kuopiosta

Suomeen voisi syntyä maailman johtava osaamiskeskittymä ilmakehä- ja geotieteiden alalle, katsoivat Kuopiossa kokoontuneet suomalaiset ilmastonmuutoksen tutkijat.

Uusi ilmakehätutkimuksen keskus (INAR) tuo yhteen Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen huippututkijat.

Verkosto syventää Itä-Suomen yliopiston professorin Kari Lehtisen mukaan ymmärrystä ilmastonmuutoksesta. Se auttaa selvittämään, mitkä asiat voimistavat tai hillitsevät muutoksia.

Korkeatasoinen mittausasema on myös Puijolla. Se kerää tietoa ilmakehän hiilidioksidi- ja metaanipitoisuuksista.

Puijon tornin ylimmässä kerroksessa tutkitaan myös ilmakehän aerosolihiukkasten ja pilvipisaroiden vuorovaikutusta, koska se antaa vihiä ilmastonmuutoksen aikataulusta.

Aiheesta lisää lauantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Liikemies Niko Ranta-ahon epäillään saaneen huume- ja dopingrikoksilla arviolta neljän miljoonan euron rikoshyödyn – kiistää kaikki epäillyt rikokset

Sähköisen elintestamentin on tehnyt yli puoli miljoonaa suomalaista – Pohjois-Savossa luovuttajia enemmän kuin muualla Suomessa

Kesän lämpöennätyksiä hätyytellään loppuviikosta – helteitä luvassa ainakin kuun loppuun asti

Ravustuskausi käynnistyi sunnuntaina – Rutto tappaa edelleen saksiniekkoja

Toista tuhatta sikaa kuoli ja yhtä monta altistui savulle – Nurmon sikalapalon syyksi epäillään ilmanvaihtolaitetta

Rottasotaa käydään jo älylaitteiden avulla – Tieto rotista kulkee netin kautta

Uutisanalyysi: Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona. Miljoona suomalaista uuden ammatin edessä. Miten se tehdään?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.