Ilmatieteen laitos alkaa varoittaa meteotsunameista

Ilmatieteen laitos varoittaa jatkossa merenkulkijoita äkillisistä ja rajuista meriveden korkeusvaihteluista. Näitä meteotsunameiksi kutsuttuja ilmiöitä voi syntyä ukkos- ja puuskarintamien yhteydessä.

Poikkeuksellisista vedenkorkeuden vaihteluista saatiin useita silminnäkijähavaintoja eri puolilta Suomen rannikkoa viime vuosilta. Tyypillisesti vesi nousi ja laski useita kertoja 5-15 minuutin välein. Korkeusvaihtelu voi olla jopa metrin.

Meteotsunamit ovat luonteeltaan samankaltaisia kuin maanjäristysten aiheuttamat tsunamit, mutta ne syntyvät pienistä ja nopeista ilmanpaineen hyppäyksistä. Kaksi havaituista tapauksista syntyi Suomenlahden yli etelästä syntyneen säärintaman myötä, kaksi muuta liittyi Pohjanlahdella rannikon suuntaisesti liikkuneisiin rintamiin.

Meteotsunameita on havaittu erityisesti kesäisin.

Havaintoja äkillisistä meriveden korkeusvaihteluista voi ilmoittaa Ilmatieteen laitoksen Merentutkimus-yksikköön.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.