Ilmavoimat kunnioittaa surmattuja poliiseja Karjalan lennoston Hornetin ylilennolla

Karjalan lennoston Hornet-hävittäjä tekee ylilennon Pihtiputaan poliisimurhien 50-vuotismuistopäivän kunnioittamiseksi sunnuntaina.

Pihtiputaalainen mies surmasi ampumalla neljä poliisia 50 vuotta sitten kotitalonsa pihassa.

Suomen poliisijärjestöjen liitto järjestää yhdessä Poliisihallituksen, Pihtiputaan kunnan ja seurakunnan kanssa muistotilaisuuden tapahtuman vuoksi sunnuntaina 10. maaliskuuta. Tilaisuus on samalla muistotilaisuus kaikille virantoimituksessa menehtyneille poliiseille.

Ilmavoimat kunnioittaa virantoimituksessa menehtyneitä poliiseja Hornetin ylilennolla sunnuntaina kello 11.35.

Pihtiputaan hautausmaalla järjestetään aamupäivällä seppeltenlaskutilaisuus poliisisurmien muistomerkillä.

Ampui kiväärillä

Pihtiputaan poliisimurhat ovat Suomen rikoshistoriassa harvinainen tapaus. Päihtynyt sekatyömies ampui kahdeksalla surmanluodilla neljä poliisia talonsa pihalle maaliskuussa 1969.

Poliisit oli hälytetty paikalle, sillä mies oli uhannut vaimoaan ja poikaansa, jotka olivat joutuneen pakenemaan naapuriin. Mies oli käynyt riehumassa myös naapurin pihassa.

Kun poliisit menivät hyvin tuntemansa miehen pihaan, mies ampui 31–53-vuotiaat paikalliset poliisit kiväärillä. Poliisit eivät ampuneet laukaustakaan.

Mies soitti asiasta itse naapurista poliisille ja antautui kiinniotettavaksi.

Mies tuomittiin neljästä murhasta elinkautiseen. Presidentti Mauno Koivisto armahti hänet vuonna 1982.

Ampuja tuomittiin myöhemmin entisen vaimonsa taposta. Mies tuomittiin silloin alentuneesti syyntakeisena vankeuteen. Tuomio annettiin vuonna 1997 ja hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.