Ilmavoimien komentajaksi nousemassa valmiuspäällikkö Pasi Jokinen

Ilmavoimien uudeksi komentajaksi on STT:n tietojen mukaan nousemassa prikaatikenraali Pasi Jokinen, 51. Jokinen toimii nyt valmiuspäällikkönä Pääesikunnassa. Valtioneuvoston odotetaan käsittelevän nimitystä huomenna ja esittävän virkaan Jokista. Nimityksestä päättää tasavallan presidentti.

Jokinen on työskennellyt päällikkötehtävissä muun muassa Ilmavoimien esikunnassa ja Ilmaoperaatiokeskuksessa sekä johtajana Ilmavoimien teknillisessä koulussa. Valmiuspäällikkönä hän aloitti elokuussa 2017.

Valinta Ilmavoimien johtoon oli käytännössä kahden kauppa. Toinen vaihtoehto olisi ollut Ilmavoimien kakkosmies eli esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen.

 

Nykyinen komentaja sai syytteen palvelusrikoksesta

 

Ilmavoimien nykyinen komentaja Sampo Eskelinen sai viime viikolla syytteen palvelusrikoksesta. Puolustusministeriö tutkii, voiko Eskelinen jatkaa komentajana syytteen käsittelyn ajan.

Eskelisen epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Eskelisen komentajakausi päättyy huhtikuun alussa. Hän oli ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä jatkokaudelle. Jatkokausi olisi voinut olla pituudeltaan vain muutamia kuukausia, koska Eskelinen täyttää 55 vuotta eikä hän voisi ikänsä puolesta enää työskennellä sitä pitempään Ilmavoimien komentajana.

Rikosepäily juontaa juurensa Ilmavoimien Lapinmajalla toissa syksynä järjestettyyn harjoitusviikonloppuun. Tilaisuus oli käytännössä luonteeltaan sidosryhmätilaisuus. Karjalan Lennoston silloisen komentajan Markus Päiviön on kerrottu käyttäytyneen epäasiallisesti sekä alaisiaan että vieraitaan kohtaan.

Tilaisuus oli syyskuussa, mutta tutkinta asiassa alkoi vasta joulukuussa. Valtakunnansyyttäjänvirasto päätyi nostamaan Päiviötä vastaan syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Paraikaa Valtakunnansyyttäjänvirastossa harkitaan, pitäisikö myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toiminnasta rikostutkinnan aloittamisessa tehdä esiselvitys.

Puolustusministeri Niinistö: Lemmenjoen harjoituksessa oli kyse sidosryhmätilaisuudesta – "puurot ja vellit on menneet sekaisin"

Puolustusministeriö haluaa varmistaa, että armeijan sidosryhmätilaisuudet eivät sekoitu harjoituksiin

Ilmavoimat salasi kaikki kohuharjoituksensa osallistujat