Ilmavoimien upseerien syytteet käsitellään toukokuussa – Simputuksen uhreissa oli useita everstiluutnantteja ja majureita

Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön ja Ilmavoimien komentajan tehtävästä pian reserviin jäävän Sampo Eskelisen virkarikossyytteet käsitellään oikeudessa heti toukokuun alussa.

Helsingin hovioikeuden mukaan oikeudenkäynnille on varattu neljä istuntopäivää toukokuun alkuviikkoina.

Eversti Päiviötä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Hänet siirrettiin keväällä 2018 lennoston komentajan paikalta sivuun ja Ilmavoimien esikuntaan erillistehtävään.

Kenraalimajuri Eskelistä syytetään palvelusrikoksesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta eli huolimattomuudesta aiheutuneesta palvelusrikoksesta, koska hän ei huolehtinut Päiviöstä ilmoitettuja asioista rikostutkintaan heti syyskuussa 2017. Päiviön toimien tutkinta aloitettiin vasta joulukuussa 2017.

Yhteistyötilaisuudessa 33 osallistujaa

Päiviön syytteet liittyvät lähinnä simputustyyppiseen käyttäytymiseen, josta Savon Sanomat kertoi ensimmäisenä tammikuussa. Hänen syytetään käyttäytyneen vastoin sotilaan käyttäytymisvelvoitteita ja kohdelleen alaisiaan ja kutsuvieraita epäasiallisesti johtamansa yhteistyötilaisuuden aikana Lemmenjoella Inarissa 22.–24. syyskuuta 2017.

Syytteitä Päiviötä vastaan ajaa virallinen syyttäjä eli kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia.

Savon Sanomien tarkastamien virallisten tietojen mukaan hovioikeuteen on kuitenkin nimetty myös 12 asianomistajaa, jotka katsovat joutuneensa Päiviön epäasiallisen käyttäytymisen uhreiksi.

Kun yhteistyötilaisuuden järjestäjät lasketaan mukaan, uusimman tiedon mukaan tapahtumaan Lemmenjoella osallistui kaikkiaan 33 ihmistä. Luvussa on mukana myös Karjalan lennoston järjestävä henkilökunta.

Koko porukasta siis reilu kolmasosa on nimetty epäasiallisuuksien uhreiksi.

Heistä suurin osa oli Karjalan lennoston senhetkisiä avainhenkilöitä. Sotilasarvoltaan simputuksen uhreiksi katsotuista kolme oli everstiluutnantteja, kolme majureita, kaksi kapteenia, kaksi yliluutnanttia ja kaksi siviiliä. Asianomistajista kaksi on naisia ja kymmenen miehiä.

Savon Sanomat ei tunnistanut rikoksen uhreiksi nimetystä 12 henkilöstä kahden miehen nykyistä työtehtävää, mutta kaikki kymmenen muuta olivat oleellisissa avaintehtävissä Lemmenjoen tapahtuman aikaan.

Osa heistä on ylennyt urallaan tapahtumien jälkeen toisiin tehtäviin eivätkä kaikki ole enää töissä Karjalan lennostossa.

Juhlaparaati sujui hyvin, vaikka taustalla myrskysi

Tapauksessa yksi erikoisuus on se, että Päiviön syytetyn simputuksen uhreiksi joutuneet sotilaat järjestivät pian Lemmenjoen tapahtumien jälkeen Suomen 100-vuotista historiaa kunnioittaneen Puolustusvoimien juhlaparaatin Kuopiossa itsenäisyyspäivänä 2017.

Valtakunnallisen paraatin järjestelyvastuu oli Ilmavoimilla, joka oli määrännyt tehtävän Karjalan lennostolle. Nyt tiedossa on, että paraatin pääjärjestelyistä huolehti porukka, josta osa oli joutunut kertomaan esimiehensä käyttäytymisestä vain vähän aiemmin syksyllä Ilmavoimien esikuntaan.

Paraati järjestettiin kuitenkin normaalisti, Ilmavoimien komentaja otti sen vastaan ja tapahtuma sujui hienosti. Yleisö ei nähnyt Ilmavoimien väessä mitään epäsopua.

Pian paraatin ja sen jälkipalautteen jälkeen kuitenkin Ilmavoimat viimein kirjasi rikosilmoituksen Päiviöstä ja virallinen esitutkinta aloitettiin.

Kaikki syytteet oikeudessa perätysten

Päiviön toimien lisäksi samassa nipussa käsitellään Eskelistä koskeva asia. Niitä syytteitä oikeudessa ajaa Valtakunnansyyttäjänviraston syyttäjä, neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala.

Oikeudessa asiat käsitellään perätysten kahtena sotilasrikosasiana ja yhtenä muuna rikosasiana. Siviilipuolen rikoslain asia on kunnianloukkaus, josta Päiviötä myös syytetään.

Oikeudenkäynti järjestetään suoraan hovioikeudessa syytettyjen virka-aseman vuoksi eli käräjäoikeus ei käsittele syytteitä lainkaan. Hovioikeuden kokoonpanon muodostavat kolme hovioikeudenneuvosta ja kaksi sotilasjäsentä, joiden tulee olla vähintään majureita.

Hovioikeuden ratkaisusta voi sen jälkeen hakea valituslupaa vielä korkeimmasta oikeudesta.

Tausta

Ei ollut oikea kertausharjoitus

Karjalan lennosto järjesti syyskuussa 2017 vapaaehtoisen kertausharjoituksen yhteistyökumppaneilleen Lemmenjoella Inarissa. Tapahtumasta oli vastuussa silloinen lennoston komentaja Markus Päiviö.

Puolustusministeriö on myöhemmin todennut, ettei tapahtuma täyttänyt vapaaehtoisen kertausharjoituksen vaatimuksia, vaan kyse oli sidosryhmätilaisuudesta.

Ministeriö on aloittanut toimet, ettei jatkossa sidosryhmätilaisuuksia sekoiteta harjoituksiin, vaan niiden ohjelma, kutsutut ja esimerkiksi budjetointi ovat erillään toisistaan.

Lemmenjoen osallistujat soittivat heti kesken tilaisuuden Ilmavoimien johtoon ja kertoivat Päiviön käyttäytymisestä. Koska siihen ei heti puututtu, asiassa tutkittiin myös Ilmavoimien komentajan vastuu.

Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen on jäänyt lomille ja hän siirtyy reserviin 1. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Karjalan lennoston entinen komentaja simputti kohuharjoitukseen osallistuneita – Osa lähteistä: komentaja aiheutti vaaratilanteen

Lennoston harjoituksen vieraat olivat ammattijohtajia

Ilmavoimien upseerien oikeudenkäynnille etsitään nyt ajankohtaa – oikeuteen kootaan viiden henkilön raati käsittelemään syytteitä

Syytteen saaneen everstin tunteva sotilas: "Oli vain ajan kysymys, että käyttäytyminen nousee esille"

Ilmavoimien komentajalle syyte, ettei puuttunut Karjalan lennoston everstin käytökseen ripeästi

Karjalan lennoston ex-komentajaa epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä

Karjalan lennoston komentajan käytöksestä käynnistetty rikostutkinta

Uusimmat

Kotimaa

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"

Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi

Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300  000 euroa

EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä

Koillis-Savossa edelleen sähköttömiä talouksia – Päivö-myrskyn sähkökatkojen korjaukset loppusuoralla

Äänikirjoista haettiin vastapainoa poikkeusajan huolille – koronakeväänä suosittiin rentouttavia teoksia

Anna-Maja Henriksson hakee jatkokautta RKP:n puheenjohtajana

Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti

Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.