Ilokaasua myyty päihteeksi eri puolille maata

Osa nuorista aikuisista on alkanut käyttää ilokaasukapseleita päihteenä.

Helsingin Sanomien mukaan jopa tuhannet suomalaiset ovat ostaneet ilokaasukapseleita niitä myyvistä uusista suomalaisista nettikaupoista (HS 7.3.). Savon Sanomille yksi yrittäjistä kertoo, että hän on myynyt ensimmäisiä kapselieriä ilokaasua myös Kuopioon, mutta ei juuri muualle Pohjois-Savoon.

Virallisesti ilokaasua sisältäviä kapseleita myydään kermaa pursottavien hiilihappopullojen kaasukapseleiksi eikä niiden myynti siihen tarkoitukseen ole laitonta.

Pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa ilokaasusta on tullut kuitenkin tietyn piirin muotipäihde, joka hengitetään suoraan kermapursottimesta tai painetta annostelemalla esimerkiksi ilmapallon kautta. Ilokaasu aiheuttaa nopean voimakkaan päihtymyksen.

Käyttäjät ja myyjät kehuvat ilokaasua täysin vaarattomaksi. Se voi kuitenkin nopeasti käytettynä viedä tajun. Lisäksi pitkäaikaiskäyttö voi aiheuttaa anemiaa ja hermovaurioita, mutta ylipäätään pitkästä altistumisesta ilokaasulle tiedetään erittäin vähän.

Monet ilokaasun päihdekäyttäjistä käyttävät sitä kannabiksen kanssa eikä yhteisvaikutusten riskeistä ole tietoa.

Kukaan ei tiedä tehokkaan aineen pitkäaikaishaittoja

Ilokaasua käytetään yleensä sairaaloissa pieniä määriä ja happeen sekoitettuna kivunlievitykseen. Potilaat eivät koskaan saa ilokaasua pitkiä jaksoja.

Tutkimusta ilokaasun vaikutuksista on tehty esimerkeiksi kätilöistä, jotka voivat altistua synnytyssaleissa potilaan käyttämälle ilokaasulle. Altistusmäärät ovat kuitenkin erittäin pieniä verrattuna siihen, että ilokaasua hengittäisi toistuvasti ja tarkoituksella niin, että päihtyy.

Päihteenäkin yksittäisen ilokaasukapselin akuutti vaikutus laantuu nopeasti, muutamissa minuuteissa. Siksi päihdekäyttäjien ilokaasu-bileet ovat erittäin kalliita, koska kapseleita pitää käyttää kymmeniä, jopa satoja illan aikana.

Poliisin mukaan Kuopion seudulla poliisi ei ole törmännyt ilokaasupatruunoihin.

Ilokaasumyyjä on etsinyt kuitenkin Kuopiostakin mahdollista tukkukauppiaista, jonka kauttaa isoja patruunaeriä voisi myydä ilman, että niitä tarvitsisi lähetellä postissa ostajilla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on pyytänyt ilokaasumyyjiä selvittämään, miten ne estävät nettikaupassaan kaasupatruunoiden myynnin alaikäisille. Netissä kaasua mainostetaan kerman vaahdotukseen, mutta osa yrityksistä on jakanut esimerkiksi sähköpostilla ja keskustelupalstoilla vinkkejä juuri ilokaasun päihdekäytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.