Ilotulitevalikoima meni täysin uusiksi

Tänään alkava ilotulitemyynti on valikoimaltaan erilainen kuin koskaan aiemmin Suomessa. Monet isot raketit on kielletty samoin kuin pienet tähtipommit ja roomalaiset.

Sen sijaan kansalaisille saa myydä ruutimäärältään 5-10 kertaa aiempaa isompia ilotulitepatoja.

- Yhdellä sytytyksellä saa aikaan aiempaa pitkäaikaisemman tulituksen. Se lisää turvallisuutta, turvallisuusinsinööri Mikko Ojala Turvatekniikan keskuksesta kuvaa, miten ilotulitevalikoiman iso muutos näkyy käytännössä.

Aiemmin sallittuja olivat korkeintaan 200 gramman pyromassat, mutta nyt luvallisia ovat jopa kilon tulitemassat, mutta vain pata- tai suihkupaketeissa. Yhdistelmäpaketeissa massa saa olla jopa kaksi kiloa.

Patojen idea on, etteivät ne nouse taivaalle, vaan tulittavat satsinsa ilmaan tukevasti maasta, kun pata on tuettu oikein esimerkiksi hankeen, kivien väliin tai telineeseen.

- Isot padat eivät kaadu helposti. Ne ovat myös hinnaltaan sellaisia, että todennäköisesti ostaja hankkii niitä kappalemääräisesti vähemmän ja käyttää sitten harkitummin, Ojala arvioi.

Isoimmat padat maksavat kymmenistä euroista jopa yli sataseen.

Jo viime vuodenvaihteessa voimaan tulivat ensimmäistä kertaa myös suojalasipakko ilotulitteiden ampujalle sekä uusi aikaraja: Luvallinen ilotulitusaika kestää uudenvuoden aaton illasta kello 18:sta enää aamuyöhön kello 2:een asti.

Aiemmin luvallinen paukuttelu sai jatkua jopa aamukuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.