Ilotulitteiden käyttörajoitukset ovat vähentäneet vammoja

Ilotulitteiden käyttöön tehdyt rajoitukset ovat vähentäneet huomattavasti ilotulitteista johtuneita silmävammoja sekä muita onnettomuuksia kuten tulipaloja.

Vuodesta 2009 ja 2010 lähtien tulipalot ovat vähentyneet yli 200 palosta noin 40-60 tulipaloon ja silmävammat jopa lähes 50 vuosittaisesta vammasta noin 15:een sairaalahoitoa vaatineeseen vammaan.

Sekä silmävammojen että tulipalojen määrissä tapahtuivat selvät notkahdukset juuri sen jälkeen, kun uusia käyttörajoituksia tuli voimaan.

– Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat ovat Suomessa vähentyneet vuosi vuodelta. Laskeva suunta oli aina viime vuoteen asti, jolloin määrissä tapahtui pomppu ylöspäin, professori Tero Kivelä kertoo.

Kivelä työskentelee Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikalla. Hän toimii myös Suomen Silmälääkäriyhdistyksessä, joka kerää tietoa silmävammoista.

Sytyttäjän käytettävä suojalaseja

Kivelän mukaan Suomen isoimpien sairaaloiden silmävammatilastot osoittavat selvästi lakimuutosten vaikutukset. Silmälääkäriyhdistys on seurannut turmien määrää, vakavuutta ja syntytilannetta.

Etenkin vaarallisimpien ilotulitteiden kielto ja suojalasipakko ovat vähentäneet sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

– Silmävammojen määrää ovat laskeneet pikkurakettien ja roomalaisten tulitteiden kieltäminen sekä suojalasien käyttöpakko ilotulitteiden käyttäjillä, Kivelä luettelee.

– Lisäksi yksi vaikuttava muutos oli myös ilotulitteiden käyttökielto alle 18-vuotiaille.

Viime vuodenvaihteessa hyvä suuntaus notkahti takaisinpäin.

– Vahinkojen määrässä oli kuitenkin kasvua vain pääkaupunkiseudulla, ei missään muualla, Kivelä huomauttaa.

Paikoissa, joissa on paljon väkijoukkoa paikalla, vammojen riski on edelleen suuri, jos ilotulitteita ammutaan huolimattomasti ja esimerkiksi ilman kunnollista tuentaa.

– Ilotulitteiden sytyttäjät käyttävät nykyään itse suojalaseja melko hyvin. Ongelma on vielä katsojissa. Silmävammoissa on jo useana vuotena ollut nähtävissä, että vakavia vammoja saavat ilotulituksia katsomassa olleet lapset, joilla ei ole ollut suojalaseja käytössä.

Kivelän mukaan silmälääkärit suosittelevat ehdottomasti suojalaseja katsojille, jotka menevät ulos ilotulitteiden käytön lähelle.

Suutari on aina riski

Suojalasittomien katsojien lisäksi toinen riskitilanne liittyy suutariksi jääneen ilotulitteen käsittelyyn. Suomen sairaaloissa hoidetaan toistuvasti käyttäjiä, joiden ilotulite ei syttynyt heti. Kun käsittelijä meni suutariksi luullun ilotulitteen luo, se laukesikin vielä silmille.

– Näissäkin tilanteissa auttaisi, että ilotulitteiden käyttäjät lukisivat ja seuraisivat käyttöohjeita, Kivelä sanoo.

Suutariksi jäänyttä ilotulitetta ei saa heti mennä siirtämään eikä katsomaan läheltä, sillä osa viallisista tulitteista laukeaa viiveellä. Käyttöohjeissa on oikeat hävitystavat viallisille tuotteille.

– Tutkimusten mukaan eniten käyttöohjeita lukevat kuitenkin he, jotka niitä vähiten tarvitsevat.

Iäkkäät ihmiset lukevat ohjeita paremmin kuin muut. Ohjeiden lukemisen tulisi kuitenkin kuulua etenkin nuorille ja keski-ikäisille miehille, jotka eniten ilotulitteita ostavat ja ampuvat.

Kännipäissä ammuskelut vähentyneet

Vanhaan juhlimiskulttuuriin verrattuna Suomessa on havaittu myös yksi merkittävä muutos: Ilotulitteita ei saa myydä eikä luovuttaa päihtyneelle eikä niitä saa käyttää päihtyneenä.

Poliisilla on nykyään oikeus takavarikoida päihtyneen ilotulitteet –?myös täysi-ikäiseltä. Tämä näkyy nykyään onnettomuustilastoissakin.

– Alkoholin käytöllä on nykyään erittäin vähän osuutta ilotulitteista aiheutuneisiin silmävammoihin, Kivelä sanoo.

Myös poliisi on tyytyväinen rajoituksiin.

– Keskustojen ilotulitekieltoalueitakin noudatetaan paremmin kuin alkuaikoina. Se vähentää vahinkoja, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Ilotulitteita myydään sunnuntaista 27. joulukuuta uudenvuodenaattoon asti. Niiden luvallinen käyttöaika on vasta uudenvuodenyönä kello 18-02.

 

Tilastot ilotulitteiden aiheuttamista tulipaloista ja silmävammoista sunnuntain Savon Sanomissa.

 

 

Poliisin vinkit ilotulitteiden turvalliseen käyttöön

Lue käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä. Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi. Tue ilotulitteet kunnolla.

Ilotulitteet ovat räjähteitä ja kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on kiellettyä.

Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–2. Toivottavaa on välttää paukuttelua sairaaloiden, palvelutalojen ja eläinsuojien lähellä.

Suojalasit suojaavat pääosin ilotulitteiden aiheuttamilta silmävammoilta. Ilotulitteen sytyttäjän on käytettävä suojalaseja.

Ilotulitteiden lainvastainen käyttö voi tuoda keskituloiselle aikuiselle jopa 400–600 euroa sakkoa, sillä sakko määräytyy tulojen mukaan. Nuorelle ja vähätuloiselle sakot ovat pienemmät. Sakkojen antamiseen on poliisilla yhteinen poliisin kirjallinen sakotusohje koko maassa.

Kovimmin sakotetaan, jos luovuttaa alaikäiselle ilotulitteita, ampuu ilotulitteita luvattomaan aikaan tai jättää noudattamatta ilotulitteiden käytön alueellista kieltoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi vie alaikäisten alkoholijuomat

Tohelo ilotulittaja voi saada satasten sakot

Jäikö ilotulite käyttämättä tai suutariksi?