Ilotulituksen lopputulos: Metrinen rakettikeppi taksin katossa

Siihen maailman aikaan, kun paikalliset nuoriso-osastot ampuivat kylillä vuodenvaihteen viralliset ilotulitukset, varpaisjärveläinen Harri Väänänen lähetti raketin jos toisenkin taivaalle.

– Ongelmana olivat kepit. Nehän tulevat ennemmin tai myöhemmin alas. Sain tarpeekseni, kun metrinen harjanvarsi seisoi taksin katossa ja me jouduimme korvaamaan vahingot, Väänänen sanoo.

Väänänen kouluttautui ampujaksi ja on tehnyt ilotulitusnäytöksiä seitsemän vuotta.

– Teen 15–20 näytöstä vuosittain. Kysyntä kasvaa kaiken aikaa, kun ihmisten kynnys kysyä ilotulituksia eri tapahtumiin madaltuu.

Ikuisuuskysymykseen "mitä järkeä on ampua rahaa taivaalle" on Väänänenkin saanut vastata monituiset kerrat.

– Ihmiset rakastavat show'ta. Näytöksissä nauru kajahtaa yksivuotiaista satavuotiaisiin. Olen nähnyt lasten ja mummojen ilmeet uudenvuodenaattona Varpaisjärvellä, kun he ovat olleet katsomassa ilotulitusta.

Väänänen huomauttaa, että ilotulitukset ovat paljolti siirtyneet kuntien vastuulta yrittäjien maksettaviksi, joten taivaalle ei ammuta yhteiskunnan varoja.

Ammattilaiseksi pääsee käymällä ilotulitusnäytöksiä järjestävän yrityksen kurssin. Yrityksiä on Suomessa seitsemän. Väänänen on käynyt Suomen Ilotulite Oy:n kaksipäiväisen kurssin sekä kertaus- ja lisäkursseja.

– Mutta minulla on räjäyttäjän koulutus pohjalla.

Tänä uutenavuotena hänellä on seitsemän näytöstä eri puolilla Pohjois-Savoa. Apuna on neljä muuta ampujaa.

– Omia suosikkejani ovat punaisen, kullan ja hopean sävyiset ilotulitteet, jotka valuvat korkealta maata kohti. Ilotulitteita on kehitetty niin, että niillä voi ampua esimerkiksi numeroita, lippuja ja kolmiulotteisia kuvia kuten kukkia.

Myös näkyvyysaikaa on pystytty pidentämään.

Ampuja itse ehtii katsomaan näytöksen viimeiset välkkeet, jos savua ei ole liikaa ympärillä.

– Heittäydyn selälleni maahan ja ihailen. Kai se on myös poikamainen innostus ja ruudinhaju, mitkä tähän vetävät.

Katso video ilotulituksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.