Influenssaepidemia vasta alkamassa Savossa

Influenssakausi on käynnistynyt. Etelä-Suomessa on todettu myös muutama muuntuneen influenssa A -viruksen aiheuttama tapaus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkärillä Ulpu Elonsalolla ei ole tietoa, ovatko sairastuneet ottaneet kausi-influenssarokotteen.

 Elonsalon mukaan varsinainen influenssakausi on vasta aluillaan.

– Koska palvelukseen astuvia on alettu rokottamaan ja rokotuskattavuus on ollut hyvä, kahtena viime kautena epidemia ei ole alkanut varusmiesten joukosta. Aiemmin näin kävi.

Tartuntatautirekisterin perusteella Savossa epidemia on vasta alkamassa. Pohjois-Savossa on todettu laboratoriotutkimuksin yhdeksän ja Etelä-Savossa seitsemän tapausta.

Rokotetta saa edelleen. Sen teho tulee voimaan viikossa, parissa rokottamisesta.

Kausi-influenssarokote antaa suojaa kahta influenssa A -virusta (H3N2 ja H1N1pdm09) ja yhtä B-virusta vastaan. Muuntunut virustyyppi on H3N2-tyyppiä.

–  Vaikka rokotteen teho ei olekaan sataprosenttinen, erityisesti vanhusten, pikkulasten, raskaana olevien ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien sekä heidän läheistensä kannattaa ottaa se. Ikäihmisillä rokote torjuu tavanomaisesti noin puolet influenssoista. Terveillä aikuisilla ja lapsilla se estää kuudesta yhdeksään tapausta kymmenestä, Elonsalo toteaa.

– Rokote antaa todennäköisesti ainakin osittaista suojaa myös muuntunutta influenssa A -virusta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.