Haluatko vaihtelua ruokapöytään - Kokeile intialaista hernekeittoa

Yksi kesän aidoimpia makuja ovat herneet: torilta ostetut, raikkaan rapsakat herneenpalot, joiden sisältä ilmestyy rivi makeita ja maistuvia palleroita. Niihin ei kyllästy ikinä. Herneitä itse kasvattavat ovat etuoikeutetussa asemassa, sillä juuri pellosta napsautettu herneenpalko on todellinen gourmetherkku, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Herne on kuitenkin syötävä lähes heti, sillä säilytyksessä makeat sokerit muuttuvat hiljalleen tärkkelykseksi, ja maku muuttuu makeasta jauhoiseksi.

Proteiinipommi on herkullisin sellaisenaan, mutta kyllä siitä riittää ruoanlaittoonkin.

Herne-sitruuna-parsarisotto

riittää neljälle, viidelle

4 dl risottoriisiä (arborio)

reilu litra kana- tai kasvislientä

1 punasipuli

2 rkl oliiviöljyä kuullottamiseen

1,5 dl kuivaa valkoviiniä

2 dl herneitä, pakastettuja tai tuoreita

(pari, kolme parsaa)

1 tl raastettua sitruunankuorta

1 rkl sitruunamehua

nokare voita

1 dl hienoksi raastettua parmesaania

1. Esivalmistele risottoainekset. Pilko sipuli, keitä kanaliemi kiehuvaksi. Mittaa ainekset, raasta pestyä sitruunaa, purista mehu, raasta juusto. Halutessasi kuori parsa ja leikkaa paloiksi.

2. Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja kuullota siinä sipulisilppua sen aikaa, että sipuli kypsyy. Älä kuitenkaan ruskista sitä.

3. Kun sipuli tuntuu kypsältä, lisää kaikki riisi kerralla ja kuullota hetken aikaa.

4. Lisää valkoviini. Sekoita, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

5. Lisää nyt kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan porisevan riisin sekaan. Sekoita kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää taas kauhallinen lientä.

6. Lisää sitruunankuori ja -mehu sekä mahdollisesti parsapalat.

7. Lisää nestettä kauhallinen kerrallaan.

8. Risoton valmistumisen loppuvaiheessa lisää herneet ja tarkista kypsyys.

9. Kun riisi on kypsää, lisää voi ja juustoraaste ja sekoita tasaiseksi ja kiiltäväksi.

Herne-kesäkurpitsa­kastike pastalle

1–2 kesäkurpitsaa

2 dl herneitä

1 pieni sipuli

öljyä kuullottamiseen

3 dl ruokakermaa

suolaa ja mustapippuria

raastettua parmesaania

1. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja kuullota siinä sipulisilppua.

3. Lisää kesäkurpitsasuikaleet, kerma ja herneet ja kuumenna kastike.

4. Kypsennä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.

5. Keitä spagetti. Laita lautaselle annos spagettia ja kumoa kastiketta spagetin päälle.

6. Raasta pinnalle parmesaania.

Peruna-herne-minttusalaatti

hyvää grillatun lihan tai makkaran kanssa

noin puoli kiloa uusia perunoita

1 dl herneitä

kourallinen tuoretta minttua

2 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

1. Keitä uudet perunat al dente -kypsiksi.

2. Jäähdytä ja lohko paloiksi.

3. Kiehauta vettä ja kypsennä herneitä hetken aikaa.

4. Kaada vesi pois ja survo herneet karkeaksi soseeksi haarukalla.

5. Lisää hernesose perunalohkojen sekaan ja mausta salaatti reilusti tuoreella mintulla ja suolalla. Rouhi mustapippuria myllystä.

Intialainen hernekeitto

200 g keltaisia halkaistuja, kuivattuja herneitä (saa intialaisia aineksia myyvästä kaupasta)

1 l vettä

1,5 rkl kokonaisia korianterin siemeniä

1 rkl kokonaisia jeeran eli juustokuminan siemeniä

2 tl kokonaisia sarviapilan (fenugreek) siemeniä

1 kanelitanko

1 rkl kurkumaa

suolaa ja pippuria

1 punainen chili

1 iso sipuli

öljyä kuullottamiseen

(kourallinen kuivattuja curryn lehtiä)

2 dl pakastettuja herneitä

2 purkkia (á 400 g) kookosmaitoa

1 rkl mustia sinapinsiemeniä

noin 150 g leipäjuustoa paloina

1. Laita herneet likoamaan vaikka edellisenä iltana. Halkaistujen herneiden liottamiseen riittää muutama tunti.

2. Keitä herneitä vajaan tunnin ajan, kuori syntyvä vaahto pois.

3. Mittaa mortteliin korianterin, jeeran ja sarviapilan siemenet sekä kanelitanko ja hakkaa hienoksi. Lisää kurkuma.

4. Silppua sipuli pieneksi silpuksi ja kuullota öljyssä.

5. Lisää sipulin sekaan mausteseos ja kuullota sitäkin. Jos tuntuu kuivalta, lisää vähän öljyä.

6. Lisää seos hernekeiton sekaan. Lisää myös kookosmaito ja currynlehdet.

7. Kypsennä keittoa vielä noin 10 minuuttia.

8. Lisää pakasteherneet ja kuumalla pannulla öljyssä paistetut sinapinsiemenet.

9. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja lisää kuutioitu leipäjuusto. Juusto saa lämmetä keitossa ennen tarjoilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.