Invalidikuski työkyvytön, petosta ei tapahtunut

Pohjois-Savon käräjäoikeus Iisalmessa tuomitsi sadan prosentin invaliditeetin perusteella eläkekorvausta saaneen iisalmelaismiehen syyttömäksi törkeään petokseen.

Mies oli toiminut kuljetusyrityksessä autonkuljettajana usean vuoden ajan. Hän oli saanut työstään korvausta keskimäärin 1 600 euroa vuodessa. Samaan aikaan vakuutusyhtiö oli maksanut hänelle korvauksia 112 000 euron edestä.

Oikeuden mukaan syyttäjä ei pystynyt näyttämään, että miehen invaliditeetti olisi parantanut. Mies oli saanut vuonna 1986 tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa aivoruhjevamman. Hänellä todettiin myöhemmin vakavan aivovamman jälkitila.

Invalidi oli ajanut kuljetusyritykselle taksia ja linja-autoa silloin tällöin. Todistajien mukaan miestä oli vaivannut töissä huonomuistisuus, ja hän oli joutunut kysymään usein ajo-ohjeita tuttuunkin paikkaan. Neurologian ylilääkärin ja psykologin lausunnon mukaan miehen työkyky oli heikentynyt oleellisesti. Koska mies ei ollut työkykyinen, näyttämättä jäi vakuutusyhtiölle aiheutettu vahinko.

Kuljetusyrityksen toimitusjohtaja oli jättänyt invalidimiehen osalta palkkojen ennakonpidätykset suorittamatta ja unohtanut myös työnantajan sosiaaliturvamaksun. Hänet tuomittiin veropetoksesta 40 päiväsakkoon. Maksettavaa sakkoa kertyi 960 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.