Irakilaiset auttavat Suomen poliisia paljastamaan terroristeja

Suomeen saapuneet irakilaiset turvapaikanhakijat aikovat ilmoittaa Suomen poliisille, jos havaitsevat joukossaan äärijärjestö Isisin aktiivijäseniä tai epäilevät muita yhteyksiä terroristeihin.

Irakilaiset kertoivat yhteispäätöksestään Savon Sanomille lauantaina. Päätös on tarkoitettu luottamuksen osoitukseksi Suomen poliisille sekä toiveeksi tehdä yhteistyötä kaikkien turvallisuuden eteen Suomessa.

Terroristisolujen uhka huolestuttaa nyt monia turvapaikanhakijoita Suomessa. Asia nousi laajalti puheisiin heidän keskuudessaan Ranskan iskujen ja Italian terroristirinkipaljastusten jälkeen.

"Turkista tulleessa virrassa tuli monenlaista väkeä"

Kuopiossa Leväsen hätämajoitusyksikössä asuva irakilainen Naji Habib kertoi lauantaina, että Ranskan uutiset ovat saaneet turvapaikanhakijat valppaiksi. Habibin mukaa Ranskan terrori-iskujen tekijöiden kaltaisia henkiöitä on voinut tulla Pohjoismaihinkin, mutta hän on vakuuttunut heitä tulleen ainakin ylipäätään Eurooppaan.

– Kun Turkin kautta lähti iso joukko irakilaisia Eurooppaan, samassa virrassa kulki myös näiden ryhmien henkilöitä. Heitä on levinnyt ympäri Eurooppaa, Habib sanoo.

Habib on työskennellyt aiemmin turvallisuustehtävissä ja seuraa aktiivisesti kansainvälistä keskustelua aihepiiristä.

– Voimme luvata Suomen poliisille, että olemme valmiita tekemään yhteistyötä ja kertomaan heti, jos saamme tietää esimerkiksi hätämajoitusyksikköön tulleen jonkun terroristin. Aiomme ottaa heti yhteyttä viranomaisiin.

– On meidän kaikkien etu, että EU:n ja Suomenkin viranomaiset seuraavat tilannetta herkästi ja tarkistavat kaikki henkilöt, keitä Suomesta oikein hakee turvapaikkaa. Samalla monet meistä pelkäävät, vaikuttaako tilanne negatiivisesti kaikkiin turvapaikkapäätöksiin. Toivottavasti tekoja ei yleistetä.

Habib kuitenkin uskoo ja toivoo, etteivät tiukemmat turvallisuustarkastukset polje rehellisten turvapaikanhakijoiden oikeuksia, vaan ovat eduksi ja turvaksi kaikille.

"Ääriryhmät kasvavat erimielisyydestä"

Kaikkiaan uutiset Ranskan iskuista ovat olleet tiukkaan seurannassa vastaanotto- ja hätämajoituskeskuksista.

– Juuri tätä me lähdimme karkuun, monet irakilaiset totesivat Kuopiossa lauantai-iltana uutisia pohtiessaan. Irakilaiset kertoivat pakenevansa alueensa väkivaltaa, mutta myös juuri Isisin mielivaltaa pakottaa miehiä jäsenikseen.

– Tällaisia iskuja tapahtuu Irakissa monta kertaa päivässä. Me pakenimme juuri pommi-iskuja ja ampumisia, Ahmad Ajimi sanoo.

– Isäni kuoli tällaisessa yllättävässä pommi-iskussa. Otan osaa ranskalaisille, jotka menettivät omia rakkaitaan, hän sanoo.

Ajimi, Habib ja Abdul Hussein al-Freigi kertovat Ranskan iskujen tuoneen Irakin mieleen.

– Jokaisen meistä on menettänyt perheenjäseniään. Jokaisella meistä on kokemusta lähipiiristä, mitä Isis tekee, kolme miestä nyökyttelee.

– Irakissa tällaista on jatkunut jo monta vuotta. Me emme hyväksy terrorismia. Toivon rauhaa Suomeen ja etsimme turvaa, Hussein al-Freigi pohtii.

Habib toivoo, että EU-maat olisivat yksimielisiä ja yhteishenkisiä kaikkia ääriryhmiä vastaan.

– Isis ja muut ääriryhmät vain kasvavat erimielisyydestä. Kun pakenimme Suomeen, vilpitön halumme on elää täällä sovussa kaikkien kanssa. Yhteistyö ja yhteishenki tuovat rauhaa.

 

 

 

Tausta: Suomalaisten kanssa halutaan rauhallista yhteiseloa

Pohjois-Savossa on majoitettu turvapaikanhakijoita Kuopioon Leväselle ja Pohjois-Savon opistoon, Siilinjärvelle, Iisalmeen ja Suonenjoelle. Keiteleelle väkeä on tulossa.

Kuopiossa suurin osa on irakilaisia. Afganistanilaisten määrä kasvaa. Irak ja Afganistan ovat molemmat sota- ja terrorismialueita. Isis pakottaa Irakissa sunneja jäsenikseen ja tappaa shiiat.

Kallaveden seurakunta kutsui lauantaina Kuopion turvapaikanhakijat vieraakseen. Irakilaiset tekivät kaikille ruokaa. Miehet eivät uskaltaneet kävellä majoituksestaan kirkolle, koska pelkäsivät, säikähtävätkö suomalaiset, jos he isona joukkona lähtevät ulos. He saivat kyydit paikalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliiseja kutsuttiin lisää töihin Savossakin

Isis iski Pariisiin, lähes 130 kuoli