Irtisanomiskiistaan ei ole löytynyt ratkaisua – PAM varoittaa lakoista ja työtaistelutoimista tuleville viikoi

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt useista hallituksen vastaisista työtaistelutoimista tuleville viikoille ensi viikosta alkaen. Lakkojen ja mielenilmausten piirissä on 50 000 ihmistä, ja niillä vastustetaan hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Tulemme niistä (työtaisteluista) kertomaan yksitellen, sitä mukaa kun päätämme täsmällisesti, että mille päiville ja viikoille mikäkin toimenpide tulee, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi toimittajille tiistaina illan pimennyttyä.

PAM aloitti jo lokakuun alkupuolella ylityökiellot, joissa on ollut mukana vajaat 30 sopimusalaa. Ylityökieltojen on tarkoitus päättyä myöhään tiistai-iltana.

Selinin mukaan ammattiliitolla on käytössään "koko kirjo" erilaisia työtaistelutoimia.

– Meillä tulee olemaan sekä lakkoja että varmasti tällaisia kevyempiä mielenilmaisuja, joissa esimerkiksi kuluttajille näytetään sitä, että tätä (hallituksen ehdotusta) ei hyväksytä, Selin sanoi medialle tiistaina pääministerin virka-asunnon Kesärannan edustalla.

Kesärannassa PAMin hallitus tapasi tiistaina pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Tapaamisessa pääministeri sai Selinin mukaan tiedon myös uusista työtaistelutoimista.

– Hän (Sipilä) otti tiedon vastaan, ei hän siihen kovasti reagoinut.

"Ratkaisuvaihtoehtoja haetaan" 

Tähän mennessä irtisanomissuojasta syntyneeseen konfliktiin ay-liikkeen ja hallituksen välillä ei ole löytynyt ratkaisua.

– Niitä (ratkaisuvaihtoehtoja) haetaan nyt eri kokoonpanoin kyllä, Selin sanoi.

Selin arvioi, että PAMilla ja Sipilän hallituksella on irtisanomiskiistan lisäksi kuitenkin hyvin erilaisia näkemyksiä esimerkiksi työttömien aktiivimallista.

– Kyllä meillä on jossain määrin erilainen käsitys siitä, että ovatko esimerkiksi aktiivimallin leikkaukset kilpailukykysopimuksen vastaisia. Meidän mielestämme ne selkeästi ovat. He (hallitus) tulkitsevat sitä hiukan toisella tavalla.

Näkemykset eroavat Selinin mukaan myös kolmikantaisesta valmistelusta eli siitä, miten hallituksen, palkansaajapuolen ja työnantajapuolen kesken valmistellaan asioita.

– He (hallituksen edustajat) kokevat, että he ovat kolmikantaisesti työmarkkina-asioita valmistelleet. Mielestämme se, että saa käydä kuultavana, ei kyllä sitä kolmikantaisuuden perustetta täytä, PAMin Selin sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilän mukaan hallituksen irtisanomissuojaehdotukselle ei ole löytynyt varteenotettavia vaihtoehtoja