Isännöitsijää epäillään useista salakuljetuksista - tulli takavarikoi rahaa ja dopingia

Tulli epäilee pohjoissavolaista ammatti-isännöitsijää useista vakavista rikoksista. Tulli epäilee miehen yhdessä toisen epäillyn kanssa syyllistyneen törkeään dopingrikokseen ja useisiin salakuljetuksiin.

Tapaus on erikoinen, sillä isännöitsijä työskenteli luotettavana pidetyssä keskisuuressa isännöinti- ja tilitoimistoyrityksessä, jonka kautta hänellä oli pääsy useiden taloyhtiöiden tietoihin ja asuntoihin parilla paikkakunnalla.

Mies on kuitenkin viime kuukaudet ollut estynyt töistään, sillä tullitarkastajat hakivat miehen vangittavaksi viime kesänä Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Mies on toistuvasti hakenut oikeudelta vapauttamistaan, mutta viimeksi Pohjois-Savon käräjäoikeus ja Itä-Suomen hovioikeus viime viikolla päättivät, että mies pysyy edelleen tutkintavankeudessa.

Oikeuden päätöksen mukaan on syytä epäillä, että mies vaikeuttaa asian selvittämistä ja jatkaa rikollista toimintaa, jos hänet päästetään vapaaksi ennen pääoikeudenkäyntiä.

Oikeus määräsi, että syyttäjän on nostettava syyte miestä vastaan viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Anonyymin netin kauppapaikalla

Koska rikoskokonaisuus on vasta syyteharkinnassa Itä-Suomen syyttäjäviraston huumerikossyyttäjällä, tapauksen esitutkinta-aineisto on toistaiseksi salaista.

Tähän mennessä tiedossa on, että miehen kohdistuva epäily liittyy Tullin viime kesänä paljastamaan laajaan dopingainekauppaan anonyymissä Tor-verkossa. Internetin anonyymilla puolella toimivassa verkossa on Silkkitie-niminen nettikauppapaikka, jossa myydään muun muassa huumeita, aseita ja dopingaineita.

Tulli epäilee miehen ja hänen mahdollisen rikoskumppaninsa myyneen Silkkitie-kauppapaikalla dopingaineita ja luvattomia lääkeaineita yhteensä yli 360 000 euron edestä viime vuoden elokuun ja viime maaliskuun välillä.

Tulli tutki kesällä touko–elokuussa tapahtunutta dopingaineiden salakuljetusta Suomeen, kun se törmäsi mieheen, ja rikostutkinta laajeni koskemaan dopingainekauppaa jopa vuosi taaksepäinkin.

Pohjois-Savon laaja rikostutkinta on siitä harvinainen, että Tulli onnistui selvittämään myös satoja ostajia, joille doping- ja lääkeaineita oli välitetty. Ostajia oli pitkin Suomea.

Esitutkinnan mukaan epäiltyjen miesten toiminta oli ammattimaista ja suunnitelmallista. Heidän epäillään tilanneen raaka-aineita Kiinasta ja Saksasta, josta aineet tulivat Pohjois-Savoon postitse.

Epäiltyjen epäillään valmistaneen kerrostaloasunnossa dopingaineita ja varastoineen niitä asunnossa ennen kuin ne myytiin netin kauppapaikalla eteenpäin. Tilatut doping- ja lääkeaineet maksettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla ja toimitettiin ostajille postitse.

Myydyissä lääkkeissä oli esimerkiksi erektiolääkkeitä, joille on Suomessa kovat markkinat.

Tulli takavarikoi pääepäillyn pankkitileiltä lähes 70 000 euroa rahaa. Lisäksi häneltä takavarikoitiin yli 8300 euron edestä bitcoineja.

Merkittävät takavarikot

Tullin takavarikoima rikoshyöty eli rahamäärä sekä takavarikoitujen dopingaineiden raaka-ainemäärä ovat Suomen mittakaavassa erittäin merkittäviä.

Esitutkinnan mukaan epäiltyjen kautta laittomille markkinoille päätyi noin 1 350–1 850 ampullia testosteronia, erektiohäiriölääkkeitä sekä naisten rintasyöpälääkkeitä, joita lääkkeiden väärinkäyttäjät voivat käyttää vähentämään estrogeenin tuotantoa niin miehillä kuin naisilla.

Tulli takavarikoi rikostutkinnan yhteydessä epäillyiltä dopingaineita yli 14 000 millilitraa nesteenä ja yli 9300 grammaa jauheina sekä lääkeaineita yli 7300 millilitraa ja yli 4000 grammaa.

Lisäksi heiltä takavarikoitiin noin 9 litraa polyetyleeniglykolia, jota käytetään esimerkiksi lääkkeiden tai pesuaineiden valmistukseen. Lisäksi asunnosta takavarikoitiin 39 litraa alkoholeja, yli 1100 kappaletta lasiampulleja sekä yli 400 kappaletta muovipulloja, jotka olivat kooltaan 30-millilitraisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Dopingainekauppiaaksi syytetyn kotoa löytyi konepistooli ja rynnäkkökivääri

Tulli paljasti liikemiesten doping- ja huumekaupan