Isäntä vaati satojatuhansia salaojaurakoitsijalta - tuli kymppitonnien lasku

Yläsavolainen viljelijä teetti urakoitsijalla peltojensa salaojituksen. Ojituksen valmistuttua isäntä alkoi epäillä, että ojitus on pielessä, koska pellot olivat märät. Ojitusta täydennettiin, mutta se ei tyydyttänyt viljelijää.

Viljelijä vaati oikeudessa urakoitsijalta yli 300 000 euron korvausta vahingoista, satomenetyksistä ja oikeuskuluista. Urakoitsija vaati viljelijältä yli 95 000 euroa täydennystöistä.

Viljelijän mukaan salaojituksen vikana oli, että urakoitsija ei sorastanut ojia pintaan asti. Ojitus oli tehty 2009 salaojasuunnitelman mukaisesti.

Pintaan asti sorastuksesta ei ollut mainintaa suunnitelmassa eikä urakkasopimuksessa. Suunnitelmassa oli vain merkintä, kuinka monta kuutiota soraa pitää olla sataa ojametriä kohti.

Pohjois-Savon käräjäoikeus määräsi talvella 2015 viljelijän maksamaan urakoitsijalle täydennystyöt ja oikeuskuluja yli 67 000 euroa. Viljelijä valitti tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen.

Hovioikeuden pääkäsittelyssä syntyi sovinto, jonka mukaan viljelijä maksaa urakoitsijalle 30 000 euroa ja osapuolet luopuvat muista vaatimuksistaan. Hovioikeus vahvisti sovinnon.