Isien osuus vanhempainvapaista ennallaan – neljännes isistä ei jää vapaalle lainkaan

Isien osuus pidetyistä vanhempainvapaista säilyi ennallaan viime vuonna. Neljännes isistä ei pidä vanhempainvapaata lainkaan, kertoo Kela.

Vanhempainpäivärahaa sai viime vuonna 59 600 isää. Määrä väheni edellisvuodesta 2,5 prosenttia, mikä johtuu syntyvyyden laskusta.

Lapsen saaneet isät pitävät isyys- ja vanhempainvapaita keskimäärin 36 arkipäivää eli noin kuusi viikkoa.

Vuonna 2016 syntyneiden lasten isät pitivät vanhempainvapaista vajaan kymmeneksen ja äidit yli yhdeksän kymmenestä.

Vanhempien vapaasti jaettavissa olevan vanhempainvapaan pitää yleensä äiti. Isistä sitä käytti viime vuonna vain muutama prosentti.

Tavoitteena hoivavastuun tasaaminen

Suomessa yhä useampi isä on käyttänyt itsenäistä isyysvapaata eli ollut vapaalla eri aikaan kuin lapsen äiti. Vuonna 2016 syntyneiden lasten isistä lähes puolet piti itsenäistä vapaata. Edelleen yli puolet isistä ei siis käytä itsenäistä vapaata lainkaan.

– Isien itsenäiset vapaat tasaavat hoivavastuuta ja voivat osaltaan jouduttaa äitien työhön paluuta, sanoo tutkija Anneli Miettinen Kelan tutkimusyksiköstä tiedotteessa.

Isyysvapaata on viime vuosina pyritty kehittämään siten, että se tasaisi hoitovastuuta vanhempien kesken ja tukisi isän suhdetta lapseen. Viimeisin lakimuutos lisäsi Kelan mukaan isien vapaiden käyttöä kuitenkin vain vähän.

– Isälle osoitetun vapaan pidentäminen saa todennäköisesti ne isät, jotka pitävät vapaata, olemaan vapaalla pidempään. Se ei kuitenkaan välttämättä vaikuta niihin isiin, jotka eivät käytä vapaita lainkaan. Näiden miesten osallistumisen lisäämiseksi on mietittävä muita keinoja – esimerkiksi vapaan ajalta maksettavan korvauksen korottamista, Miettinen pohtii.

Alle kaksivuotiaan isälle

Isyysvapaa kestää enintään 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa. Isä voi pitää vapaata 1–18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa, ja loput sen jälkeen. Halutessaan isä voi pitää koko isyysvapaan äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Isyysvapaat on pidettävä siihen mennessä, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa.

Vanhempainvapaalle voi jäädä jompikumpi vanhemmista tai vanhemmat voivat olla vapaalla vuorotellen. Vanhempainvapaa kestää noin puoli vuotta, ja Kela maksaa sen ajalta vanhempainrahaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lääketieteellinen tutkimus yhä kalliimpaa mutta valtion rahoitus on vain laskenut 2000-luvulla – "Katastrofi" ja "surkuhupaisaa", sanovat HUSin ja KYSin tutkimusjohtajat

Helleraja saattaa rikkoutua, kun viikonlopun sateinen sää muuttuu tavallista lämpimämmäksi – osa järvistä poikkeuksellisen lämpimiä

Kulmunin jatko puheenjohtajana jakaa mielipiteet – Sipilää kaivataan ministeriksi

Keskustan valtiovarainministeriehdokkaan valinta siirtyy huomiselta

Aikoinaan tutkinta tyssäsi, mutta nyt vihjeitä lammessa olevasta ruumiista on tullut – poliisi on jatkanut 14 vuotta sitten kadonneen miehen etsintää

Kulmuni tavoittelee syksyllä jatkokautta puoluejohdossa

Miksi Aarniota syytetään Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhasta? – Professori: Vastuu vertautuu opettajaan, jonka uintiretkellä hukkuu lapsi

Lintilä valtiovarainministerin valinnasta: "Eihän noista paikoista kieltäydytä"

Suomessa ei tänäänkään yhtään uutta koronaan liittyvää kuolemaa – uusia tartuntoja vahvistettiin 23

Poliisi pysäytti kilvettömän auton – kannabista käyttänyt nuori mies kärysi 40:ttä kertaa ratista ilman ajo-oikeutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.