Iso entinen koulurakennus paloi Nilsiässä

Iso entinen koulurakennus tuhoutui tulipalossa Nilsiän Halunassa perjantaina päivällä.

Asukkaat olivat lähteneet aamulla töihin ja kaikki oli ollut silloin vielä kunnossa. Ohiajaja soitti aamulla ennen kello 9:ää hätäkeskukseen ja kertoi havaitsemastaan palosta.

Palo näkyi sekä kantatie 75:lle että Pieksänkoskentielle.

Paikalle hälytetyt palomiehet löysivät paikalta täysin tulessa olevan rakennuksen. Hirsinen, noin 250 neliön rakennus oli ilmeisesti lähemmäs satavuotias.

- Rakennus oli täyden palon vaiheessa: liekit löivät räystään alta ja olivat valloillaan etenkin kuistin luona, palomestari Risto Taskinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Palo oli levinnyt noin neljämetrisen huonekorkeuden alalle sisätiloihin sekä ullakolle.

- Suojasimme alkupalon paikkaa palon tutkintaa varten.

Muuten rakennus ei ollut enää pelastettavissa. Nilsiän ja Siilinjärven palokunnat suojasivat kuitenkin pihapiirin muut rakennukset kuten toisen isomman hirsirakennuksen.

Myös perheen kissa saatiin elossa talteen alueelta.

Päärakennus irtaimistoineen tuhoutui täysin. Palosta aiheutui mittavat taloudelliseti vahingot. Iltapäivällä paloa oli sammuttua niin, että rakennusta sammutusraivattiin vielä metsäkoneella uudelleeen syttymisen estämiseksi.

- Paikalla oli Nilsiästä sammutus- ja säiliöauto, Tahkolta säiliöauto ja Siilinjärveltä sammutus- ja säiliöauto. Saimme otettua lisää vettä lähijärvestä.

- Pakkasta oli aamulla ainakin -25 astetta. Pakkanen ja vesi ovat sellainen yhdistelmä, että miehet ja kalusto olivat kovilla, mutta se ei haitannut sammutustöitä siltä osin, mitä oli tehtävissä.

Palon syttymisen syytä ei tiedetä. Syttymispaikan kohdalla ei tiedetä olleen esimerkiksi tulisijaan liittyvää toimintaa, mutta talon sillä puolen oli useita sähkölaitteita.

Tulipalopakkasilla on ympäri Suomen sattunut useita mittavia tulipaloja lisääntyneen lämmityksen vuoksi ja koska monet sähkölaitteet ovat kovilla pakkaskauden käytössä.

Rakennuspalot vähenivät koko maassa

Myrskyvahingot ovat lisänneet palomiesten hälytyksiä