Isoa ekstaasi-, amfetamiini- ja subutex-kauppaa puidaan hovioikeudessa

Virolaisten ja latvialaisten ison huumeliigan käsittely jatkuu hovioikeudessa. Käsittely on päätetty järjestää tänä keväänä Helsingin hovioikeudessa.

Porukka sakuljetetti tai yritti salakuljettaa Suomeen vuonna 2014 yhteensä 24,5 kiloa amfetamiinia, noin 36 600 ekstaasitablettia ja 2 500 huumeeksi tarkoitettua subutex -tablettia.

Viranomaiset saivat niistä takavarikkoon 11,5 kiloa amfetamiinia, 36 600 ekstaasitablettia ja 1300 subutex -tablettia.

Osa aineista oli ehti levittää pääkaupunkiseudulle, Itä-Uudellemaalle ja Länsi-Suomeen.

Pääepäiltyjä olivat virolaiset ja latvialaiset miehet, joiden epäiltiin järjestäneen huumeet Suomeen. Kuriireina oli toiminut virolaisia ja latvialaisia miehiä ja yksi nainen.

Suomessa vastaanottajina ja levittäjinä oli suomalaisia ja virolaisia miehiä. Suomalaisilta miehiltä takavarikoitiin myös luvattomat konepistooli, haulikko ja pistooli.

Tutkinnassa apuna olivat kansainväliset viranomaissuhteet: Viron poliisi otti loppuvuodesta 2014 kiinni kolme virolaista miestä Virossa, kun he olivat tuomassa neljää kiloa amfetamiinia Suomeen.

Latvian poliisi otti elokuussa 2015 kiinni latvialaisen pääepäillyn. Hänet ja kaksi muuta latvialaista epäiltyä otettiin kiinni eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella ja tuotiin Suomeen oikeuteen.

Käräjäoikeus tuomitsi suomalaisen päätekijän 13 vuoden vankeuteen kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Virolaisia päätekijöitä tuomittiin 7-9 vuoden vankeusrangaistuksiin ja latvialaiset päätekijät 13 vuoden vankeuteen.

Huumekuriirit ja -levittäjät saivat 6-10 vuoden rangaistuksia.

Tuomioita annettiin yhteensä 16 henkilölle yhteensä 119 vuoden edestä. Rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä tuomittiin menetettäväksi valtiolle yhteensä noin 200 000 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, ja asian käsittely jatkuu tämän vuoden keväällä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.