Israelilaisten saarihanke Kaavilla: Kuuden miljoonan mökkikylä

Ecoland Finland Kaavi Oy:n sijoittajat, yrityksen hallituksen puheenjohtaja Aviad Shaivich ja hallituksen jäsen Amir Weil ovat olleet Suomessa valmistelemassa Kaavin Petäjäsaaren mökkikylä hanketta.

Schaivich neuvotteli Kuopiossa tällä viikolla rakennusurakoitsijan kanssa. Neuvottelun jälkeen hän suuntaisi torstaina aamulla israelilaisen asiakkaansa Ram Dunietzin kanssa Kaaville Petäjäsaareen.

– Asiakkaita on jo noin 70. Uusia ei enää oteta, koska haluamme päästä rakentamaan. Rakentaminen odottaa nyt lupien saamista, Shaivich kertoi torstaina Petäjäsaaressa.

Israelilaisten mökkikylän rakentaminen on tarkoitus aloittaa heti, kun saaren kaava on voimassa. Tavoitteena on saada rakennuslupa jo tänä vuonna, jolloin rakentaminen alkaisi ensi vuonna.

Hankkeen budjetti on noin kuusi miljoonaa euroa. Tarkoitus on rakentaa noin 30 mökkiä, joista suurimmat ovat 50-neliöisiä.

Projektikoordinaattori Jonatan Orlev vastaa Suomessa hankkeen etenemisestä.

– Käytännössä neuvottelut talotoimittajien ja urakoitsijan kanssa on jo aloitettu. Olemme valmiit, kun luvat saadaan. Hanke lähtee siitä heti etenemään, Orlev kertoi puhelimitse.

Tarkoitus on rakentaa ainakin puolet mökeistä jo ensi kesän aikana.

Ecoland käyttää suomalaisia talotoimittajia ja urakoitsijoita, mutta ei voi vielä kertoa nimiä.

Saareen tulevia talomalleja ei ole Suomen markkinoilla. Ne ovat yhdistelmä hirsitaloa ja elementtitaloa. Talomallit on muokattu israelilaisten tarpeisiin. Saareen kulkemista varten on tarkoitus hankkia pari venettä, jotka kuljettavat asukkaita edestakaisin.

Israelilaiset haluavat rakentaa kohteen mahdollisimman ekologisesti niin, että maasto säilyy mahdollisimman hyvin luonnontilaisena rakentamisessa.

– Meille kosketus luontoon on tärkeää, siksi emme halua vaurioittaa puita ja maisemaa. Jos puita joudutaan kaatamaan, niistä rakennetaan jotain, vaikkapa penkkejä. Myös jätteiden syntyminen yritetään minimoida saaressa rakentamisenkin aikana. Haemme moderneja ratkaisuja, Orlev selvittää.

Mökkejä sekä myydään että vuokrataan.

– Pääosin myyntiin, mutta niitä vuokrataan myös eteenpäin, etteivät mökit seiso siellä tyhjillään.

Potentiaalisia asiakkaita ovat israelilaiset, jotka arvostavat Suomen luontoa ja maisemaa ja pohjoismaisuutta.

– Ne, jotka ovat käyneet, ovat ihastuneet, Orlev sanoo.

Tässä vaiheessa Ecoland Finlandin suurimmat panostukset menevät Kaavin saareen, vaikka tarkastelussa on ollut muitakin kohteita Suomessa.

Maailmalla Ecoland Groupilla on useita kohteita vireillä, muun muassa Yhdysvalloissa etenkin Miamin alueella, missä rakennetaan loma- ja asuntokiinteistöjä.

Ecolandin lomakylän rakentamiseen voitaisiin parhaassa tapauksessa päästä jo ensi kesänä, mikäli nähtäville tuleva Petäjäsaaren ranta-asemakaava ei herätä kuntalaisissa vastustusta.

Kaavin kunnanjohtajan Ari Sopasen mukaan ainakin kaavilaisten luottamusmiesten keskuudessa henki Ecolandin lomakylälle tuntuu tällä hetkellä olevan myönteinen.

Rantakaava on hyväksyttävä valtuustossa ennen kuin Ecoland-yhtiö voi ryhtyä toteuttamaan suunnitelmiaan.

Sopasen mukaan lomakylän asukkaiden kulku Petäjäsaareen on ajateltu tapahtuvan Kaavin kirkonkylän satamasta.

Karhunjälki ihastutti ostajaehdokasta