Istuminen altistaa sairauksille – hop ylös ja vaihteleviin asentoihin

Istutko paljon päivän aikana? Mieti, kannattaisiko nostaa takapuoli ylös useammin.

Runsas ja pitkäkestoinen, yhtäjaksoinen istuminen vaikuttaa terveyteen haitallisesti muista elintavoista riippumatta, tiedottaa Työterveyslaitos. Haitalliset vaikutukset kohdistuvat kehossa etenkin tuki- ja liikunta- sekä sydän- ja verenkiertoelimistöön.

Työterveyslaitos kampanjoi keväällä nostaakseen istumatyöläiset ylös penkistä. Elokuvateattereissa pyörii tietoisku 23. helmikuuta asti. Sosiaalisessa mediassa – Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa – tempaus jatkuu maaliskuun loppuun.

Tutkimustiedon mukaan jatkuva istuminen ja muu paikallaan olo ovat yhteydessä kohonneeseen kuolemanriskiin, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin, aineenvaihduntasairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen, depressioon, syöpäsairauksiin, hengityselimistön sairauksiin sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin.

Istumisen haittoja voi ehkäistä olemalla aktiivinen arjessa ja liikkumalla. Työterveyslaitos muistuttaa, että istumista voidaan vähentää myös organisaatioissa. Työnantajia kehotetaan tarjoamaan sähköisiä työpöytiä, rohkaisemaan taukoliikuntaan ja kannustamaan aktiivisiin palaverikäytäntöihin, kuten kävelykokouksiin. Kokouksissa voi myös seistä.

Joko nousit ylös? Työterveyslaitos muistuttaa, että yhtäkkinen muutos istujasta seisojaksi voi johtaa väliaikaisiin selkäkipuihin. Pitkäaikainen seisominen voi aiheuttaa myös jalkojen turvotusta, koska paikallaan seistessä verenkierron laskimopaluu huonontuu.

Työterveyslaitoksen mukaan istumatyöläinen saavuttaa parhaat terveysvaikutukset, kun hän sekä vähentää istumista että vaihtelee työasentoaan säännöllisesti. Suositus kuuluu, että työntekijällä olisi hyvä olla sekä säädettävä pöytä että kaksi tuolia: normaali ja sellainen, joka mahdollistaa puolittaisen istuma-asennon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – poliisi vaatii naista vangittavaksi murhasta

Hangon veneturmatutkinnassa tarkastellaan kolmen veneen liikkeitä – yleisöltä saatu tapahtumista paljon kuvamateriaalia

Suomessa todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, Pohjois-Savossa ei uusia tartuntoja

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen

Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt

Otkes aloittaa alustavan tutkinnan Imatran lauantaisesta lentoturmasta – yksi laskuvarjohyppääjistä loukkaantui vakavasti, kertoo johtaja

Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono – oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä hakeville koituu ongelmia

Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi

Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähteneellä surullinen kohtalo Somerolla

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.