Itä-Suomen poliisista tullut Suomen suurin aselupien myöntäjä

Itä-Suomen poliisilaitoksesta on tullut Suomen suurin ampuma-aselupien myöntäjä.

Viime vuosina Oulun ja Itä-Suomen poliisilaitoksilta on haettu tasatahtia noin 9 000–10 000 aselupaa vuodessa. Tänä vuonna tammi–kesäkuussa Itä-Suomen poliisilaitokselta haettiin lähes 3 700 aselupaa, kun taas Oulun poliilaitoksella lupahakemuksia jätettiin alle 3 400.

Koko Suomessa aselupia haettiin tammi–kesäkuussa yhteensä noin 24 700.

Itä-Suomessa ja Oulussa aselupia haetaan eniten, koska Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa ovat aktiivisinta metsästysharrastusaluetta.

Uusien aselupien hakeminen on vilkkaimmillaan syksyllä, kun metsästyskausi alkaa, vaikka luvat kannattaisi hoitaa kuntoon jo keväällä, kun poliisilaitoksilla on vähiten ruuhkaa

Hinnat nousivat

Kaikkiaan poliisien lupien myöntäminen on kääntynyt kovaan laskuun, kun poliisi on halunnut siirtää monia lupapalvelutehtäviään muille. Jo aiemmin poliisilta poistettiin ajokorttien myöntäminen ja se siirtyi Liikenteen turvallisuusvirastolle Trafille, joka siirsi asiointikäynnit edelleen Ajovarma Oy:lle.

Poliisi menetti yli 350 000 lupa-asiaa eli lähes 11 miljoonan euron tulot. Poliisin lupapalvelujen työntekijöitä jouduttiinkin vähentämään jo noin 200.

Kun suuruuden hyöty on menetetty, poliisin lupien kustannustehokkuus on heikentynyt. Poliisi joutui siksi tässä kuussa nostamaan lupapalvelujensa maksujen hintaa, koska hintojen pitää vastata kustannuksia.

Henkilökortin ja passin hinnat nousivat neljä euroa per lupa eli halvimmillaan 48–54 euroon. Aselupien hinnat nousivat 86 euroon eli seitsemällä eurolla per lupa. Myös muiden lupien hintoja nostettiin noin kymmenellä prosentilla.

Hintojen nostojen ei uskota vaikuttavan palvelujen kysyntään, sillä passeja ja henkilökortteja hankitaan yhä enemmän.

Tammi-kesäkuussa henkilökorttien hankkiminen lisääntyi jopa lähes 25 prosentilla eli se nousi jo noin 101 000 henkilökorttihakemukseen.

Entistä useampi käyttää henkilökorttia matkustamiseen esimerkiksi Viroon, koska kortti on passia pienempi ja siksi helppo kuljettaa mukan. Lisäksi pankit ovat alkaneet vaatia entistä useammin, ettei ajokortti kelpaa henkilöllisyyden osoittamiseen, vaan se on tehtävä passilla tai henkilökortilla.

Passihakemusten määrä laski alkuvuonna sen sijaan noin 13 prosenttia. Muutos voi johtua siitä, että viime vuonna passeja uusittiin ennätyksellisen paljon.

Lisäksi kesäkuun lopussa poliisin sähköinen asiointipalvelu oli nurin juuri kiivaimpaan aikaan, kun monet olisivat tehneet sähköisen passihakemuksen tai varanneet ajan poliisin lupakansliaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asuntomurrot vähentyivät äkillisesti – uusi murtoaalto voi vielä tulla

TOP 25 - Näissä kunnissa varastellaan eniten