Itä-Suomen yliopiston henkilöstö pettyi lopputulokseen

Itä-Suomen yliopistossa käydyt tiedekuntien hallinto- ja tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Yliopisto vähentää liki 50 henkilöä, mikä on noin kymmenen vähemmän kuin esitetty arvio. Lisäksi toimintojen uudelleen organisoinnin seurauksena määräaikaisuuksia saattaa päättyä.

Syyt neuvottelujen aloittamiselle olivat tuotannollisia sekä toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvia. Mahdollisia henkilöstövaikutuksia harkitessaan työnantaja kuitenkin pyrkii huomioimaan mahdolliset eläkkeellesiirtymiset.

Henkilöstöjärjestöt pettyivät

Henkilöstöjärjestöt ovat pettyneitä yhteistoimintaneuvottelujen lopputulokseen.

Järjestöt toteavat, että neuvotteluissa he toivat esiin lukuisia erilaisia vaihtoehtoisia toimintamalleja, joilla mahdollisia henkilöstövaikutuksia voitaisiin lieventää, mutta työnantajan suhtautuminen esityksiin oli hyvin kylmäkiskoista.

Järjestöjen mukaan tämä on ilmeisesti yliopiston tapa toteuttaa strategiansa mukaista ihmislähtöistä ja kilpailukykyistä henkilöstöpolitiikkaa.

- Samalla tämä osoittaa myös yliopistolaissa olevaa selvää valuvikaa. Tuskinpa kansanedustajien tavoitteena merkittävän kansallisvarallisuuden yksityistämisessä oli se, että yliopistot käyttävät omaa vapauttaan tällä tavalla, pääluottamusmiehet huomauttavat.

Järjestöjen näkemysten mukaan työnantajan suunnittelemat vähennystoimet eivät siirrä resursseja tutkimukseen ja opetukseen, vaan päinvastoin opettajille ja tutkijoille valuu mahdollisten leikkausten myötä entistä enemmän avustavan henkilökunnan aiemmin tekemiä tehtäviä.

Järjestöt toivovat, että yliopiston hallitus lopullisia päätöksiä tehdessään perehtyy vakavasti neuvotteluissa tuotettuihin materiaaleihin ja myös niihin vaihtoehtoisiin tapoihin, joita järjestöt neuvotteluissa esittivät.

Puutarhat lakkautetaan?

Itä-Suomen yliopisto harkitsee myös kampustensa puutarhojen lakkauttamista. Mahdollisten henkilöstövähennysten määrä on tämän hetkisen arvion mukaan 11 henkilötyövuotta. Puutarhat sijaitsevat Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa.

Yliopiston hallitus käsittelee mahdollisia toimintojen uudelleenjärjestelyjä ja lakkauttamisia kokouksessaan 27. päivänä tammikuuta.

Mahdolliset päätökset työvoiman käytön vähentämisestä toteutetaan pääsääntöisesti alkuvuodesta 2012, kuitenkin viimeistään vuoden 2014 loppuun mennessä.

Itä-Suomen yliopisto työllistää noin 2 800 henkeä. Opiskelijoita, aikuisopiskelijat ja täydennyskoulutus mukaan lukien, on noin 30 000. Yliopistolla on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.