Yliopiston mainos päätyi vihasivustolle

Itä-Suomen yliopiston mainos on päätynyt arveluttavalle mitavittua.fi -vihasivustolle. Sovelletun fysiikan laitoksen mainos pyöri sivustolla ainakin torstai-iltana.

Yliopistossa ei tiedetty mainoksen joutuneen sivustolle. Mitavittua.fi:ssä on julkaistu tällä viikolla esimerkiksi maahanmuuttajiin kohdistuvia rasistisia kirjoituksia.

– En tosiaankaan osaa sanoa miten tämä voi olla mahdollista, yliopiston viestintäpäällikkö Petri Hynynen reagoi tietoon.

Selvittelyjen jälkeen yliopistolta ilmoitettiin, että mainos on päätynyt julkaisuun Google-mainonnan kautta.

Yliopistolla seurataan tilannetta viikonlopun yli ja jatketaan asian selvittelyä ensi viikolla. Selvitettävä on ainakin, onko mainoksia päätynyt muillekin kyseenalaisille sivustoille

Googlen palveluissa on joitakin työkaluja, joilla mainoksien julkaisua voidaan rajoittaa ja kohdentaa. Ilmeisesti nämä keinot eivät yliopiston mainoksen kohdalla ole toimineet tai ole olleet käytössä. Yliopisto markkinoi koulutusta internetissä pääasiassa Facebookissa. Googlen mainospalveluita on käytetty vähemmän.

Mitavittua.fi -sivustolla julkaisun luonnehditaan olevan radikaali ja puolueeton vastakohta massamedialle. Vihapuhetta ja sananvapautta Tampereen yliopistossa tutkineelle Paula Haaralle mitavittua.fi on tuttu.

– Sivusto pyrkii esittämään itsensä uutissivustona ja jäljittelemään verkkolehden ulkonäköä. Tavoitteena on ilmeisesti tuoda esiin totuutta, jota valtamedia ei muka tuo esiin.

– Tämä on esimerkki tavasta, jolla vihaa voi internetissä lietsoa ilman, että on näkyvästi aggressiivinen. Voidaan argumentoida rauhallisesti ja esittää erilaisia faktoja uutismaisilla keinoilla, mutta lietsotaan syrjintää ja vihamielisyyttä, Haara jatkaa.

Mitavittua.fi -verkkotunnuksen haltija on Ilja Janitskin. Janitskin ei vastannut Savon Sanomien esittämiin kysymyksiin.