Yliopiston mainos päätyi vihasivustolle

Itä-Suomen yliopiston mainos on päätynyt arveluttavalle mitavittua.fi -vihasivustolle. Sovelletun fysiikan laitoksen mainos pyöri sivustolla ainakin torstai-iltana.

Yliopistossa ei tiedetty mainoksen joutuneen sivustolle. Mitavittua.fi:ssä on julkaistu tällä viikolla esimerkiksi maahanmuuttajiin kohdistuvia rasistisia kirjoituksia.

– En tosiaankaan osaa sanoa miten tämä voi olla mahdollista, yliopiston viestintäpäällikkö Petri Hynynen reagoi tietoon.

Selvittelyjen jälkeen yliopistolta ilmoitettiin, että mainos on päätynyt julkaisuun Google-mainonnan kautta.

Yliopistolla seurataan tilannetta viikonlopun yli ja jatketaan asian selvittelyä ensi viikolla. Selvitettävä on ainakin, onko mainoksia päätynyt muillekin kyseenalaisille sivustoille

Googlen palveluissa on joitakin työkaluja, joilla mainoksien julkaisua voidaan rajoittaa ja kohdentaa. Ilmeisesti nämä keinot eivät yliopiston mainoksen kohdalla ole toimineet tai ole olleet käytössä. Yliopisto markkinoi koulutusta internetissä pääasiassa Facebookissa. Googlen mainospalveluita on käytetty vähemmän.

Mitavittua.fi -sivustolla julkaisun luonnehditaan olevan radikaali ja puolueeton vastakohta massamedialle. Vihapuhetta ja sananvapautta Tampereen yliopistossa tutkineelle Paula Haaralle mitavittua.fi on tuttu.

– Sivusto pyrkii esittämään itsensä uutissivustona ja jäljittelemään verkkolehden ulkonäköä. Tavoitteena on ilmeisesti tuoda esiin totuutta, jota valtamedia ei muka tuo esiin.

– Tämä on esimerkki tavasta, jolla vihaa voi internetissä lietsoa ilman, että on näkyvästi aggressiivinen. Voidaan argumentoida rauhallisesti ja esittää erilaisia faktoja uutismaisilla keinoilla, mutta lietsotaan syrjintää ja vihamielisyyttä, Haara jatkaa.

Mitavittua.fi -verkkotunnuksen haltija on Ilja Janitskin. Janitskin ei vastannut Savon Sanomien esittämiin kysymyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmijärvellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.