Itä-Suomen yliopistoon vaaditaan puheterapeuttikoulutusta – pahempi osaajapula kuin muualla Suomessa

Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri, professori Jarmo Jääskeläinen KYSistä teki äskettäin aloitteen puheterapeuttikoulutuksen aloittamiseksi Kuopiossa terveystieteiden tiedekunnassa. Näin lievitettäisiin etenkin Itä-Suomea kiusaavaa alan osaajapulaa. Alueella on avoimia toimia on jopa 25, sillä hakijat jäävät yleensä opiskelukaupunkeihinsa Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle tai Ouluun.

Lääketieteen laitoksen johtajan Veli-Matti Kosman mukaan kysymys vaatii "laajaa pohdintaa". Terveystieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa uusi avaus ei ole vielä ollut.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Harri Siiskonen vahvistaa, että oman koulutuksen aloittaminen Kuopion kampuksella on juuri noussut keskusteluihin.

– Kuulin ideasta keskiviikkona. Selvitämme mahdollisuuksiamme ja sitten opetus- ja kulttuuriministeriön kantaa. Tiedossa kuitenkin on ministeriön tiukka linja uusien tutkinnonanto-oikeuksien myöntämiseen.

Ylijohtaja Tapio Kosunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, ettei asia ole ajankohtainen. Kuitenkin Kosunen myöntää, että myös puheterapian mahdollinen lisäkoulutustarve harkitaan korkeakoulujen seuraavaa tuloskautta 2021–2124 suunniteltaessa.

Siiskosen mukaan yksi keino lievittää puheterapeuttipulaa olisi yhteistyö jonkun alalle kouluttavan yliopiston kanssa, esimerkiksi Oulun.

– Siis koulutuksen toteuttaisi Oulun yliopisto, mutta meillä tarjottaisiin osa kursseista. Se houkuttelisi jäämään Itä-Suomeen. Tällainen kuitenkin auttaisi akuuttiin pulaan vasta viiden vuoden viiveellä, jos lähdettäisiin kandidaattitasolta.

Vielä ei ole oltu aloitteellisia minkään yliopiston suuntaan.

Oulu kouluttaa puheterapeutteja humanistisessa tiedekunnassa. Sieltä professori Sari Kunnari huomauttaa, että Itä-Suomen ylipisto voi periaatteessa tehdä yhteistyötä minkä tahansa alan koulutusta antavan yliopiston kanssa, jos siihen vain saadaan riittävät resurssit ja ministeriö on suopea.

Kosunen ei vielä ota kantaa tällaiseen, mutta sanoo sen verran, että yliopistojen yhteistyö on suositeltavaa monilla aloilla.

Korjattu 13.2.2019 kello 13.11: Sari Kunnarin nimi.

Puheterapeutit

Ykkösenä työvoimapula-aloista

Työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan puheterapeutit ovat ykkösenä ammattialoista, joissa on työvoimapula. Se on pahin Itä-Suomessa.

Aniharva alalle haluava pääsee opiskelemaan logopediaa. Esimerkiksi Tampereen yliopiston logopedian opiskelijoiksi pääsi vuonna 2018 vain 2,7 prosenttia ensisijaishakijoista ja Helsinkiin 4,2 prosenttia. Aloituspaikkoja oli Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa yhteensä 110.

Alan koulutusohjelmat ja Suomen Puheterapeuttiliitto ovat kaikki toivoneet lisää aloituspaikkoja pian. Myös KYSin vastuualueella monet puheterapeutit ja esimerkiksi lastenlääkärit ovat pitäneet ääntä asiasta.

Suomessa on yhteensä noin 1 700 puheterapeuttia. Sellaista paikkakuntaa tai aluetta ei Puheterapeuttiliiton mukaan Suomessa ole, jossa puheterapeuttiresursseja olisi tarpeeksi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puheterapiasta apua: 3-vuotias Martta oppii vähitellen muodostamaan lauseita

Uusimmat

Kotimaa

Brexit-sovun löytämisessä häivähdys optimismia – neuvottelut jatkuneet läpi yön

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

Eurooppaministerit eivät saavuttaneet yksimielisyyttä EU:n laajentumisesta Länsi-Balkanille

Naisasialiitto Unionilta anteeksipyyntö Tulva-lehden seksinumeron vuoksi

Keskiviikkona sataa maan etelä- ja keskiosissa, loppuviikko Suomessa pääosin poutainen

Teuvan kirkko suojellaan – alttaritaulu Tove Janssonin käsialaa

Helsinkiläinen opiskelijaravintola Unicafe luopuu naudanlihan käytöstä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.