Itä-Suomessa edelleen lähes 12 000 sähkötöntä taloutta, suurin osa Pohjois-Karjalassa

Itä-Suomessa oli kello 16:n aikaan edelleen lähes 12 000 taloutta ilman sähköjä. Suurin osa katkoksista on Pohjois-Karjalan Sähkön alueella.

Puolet sähköttömistä talouksista on Lieksan, Enon, Ilomatsin ja Tuupovaaran alueella. Pohjois-Karjalan Sähkön häiriötietopalvelun mukaan Heinävedellä oli kello 16:n jälkeen noin 170, Kaavilla 280 ja Juankoskella noin 160 sähkötöntä taloutta.

Myös Savon Voiman alueella sähköttömiä talouksia on häiriökartan mukaan useita satoja. Esimerkiksi Tervossa oli kello 16:n jälkeen 380, Leppävirralla 460 ja Rautavaaralla 260 sähkötöntä asiakasta.

Lähipäivien sää ei Ilmatieteen laitoksen mukaan helpota vikojen korjausta, koska tykkylumitilanne saattaa pahentua entisestään.

Tykkylumi aiheuttaa Pohjois-Karjalassa häiriöitä myös puhelinverkossa. Hätäkeskuslaitoksen mukaan 112-hätäpuheluidenkin läpimenossa saattaa olla ongelmia.

Ihmisiä on kehotettu hakemaan apua suoraan viranomaisilta, mikäli hätäpuhelut eivät onnistu. Palopäällikkö Ari-Pekka Luomala Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että alueen paloasemille ei ole ainakaan toistaiseksi tullut avun tarpeessa olevia.

– Puhelinverkko on ilmeisesti toiminut riittävän hyvin näissä tilanteissa, kun on tarvinnut hätäkeskukseen saada yhteyttä. Se on ainakin se tieto, mikä meillä on.

Luomalan mukaan lumitilanne on aiheuttanut pelastuslaitokselle paljon tehtäviä, etenkin puiden raivausta.

– Tilanne ei näytä olevan rauhoittumaan päin ainakaan tämän päivän tai huomisen aikana.

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa ja terveyskeskuksissa tilanne on pysynyt rauhallisena.

– Lyhyitä sähkökatkoja on ollut, mutta ei mitään sellaista, mikä olisi vaikuttanut toimintaan tai aiheuttanut hankaluuksia, kertoo päivystyksen ylilääkäri Susanna Wilen sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymästä.

Wilenin mukaan terveyskeskusten ja palveluasuntojen sähkönsaantia on myös varmistettu erilaisilla varasuunnitelmilla.

 

Pahimmillaan katkot voivat kestää päiviä

Pohjois-Karjalan Sähkön käyttöpalveluvastaava Matti Pesonen kertoi aamulla STT:lle, että tilanne paheni yön aikana. Lämpenevä keli teki lumet entistä raskaammiksi.

– Vikoja on nyt niin iso määrä, että sähköttömyys voi pisimmillään kestää joillakin alueilla vuorokausia. Lumi painaa puita, eivätkä lumet ole päässeet missään vaiheessa tippumaan. Kaikki lumi mikä tulee, muuttuu raskaammaksi ja tahtoo vikoja aiheuttaa, Pesonen kertoi.

Yhtiöllä on korjaustöissä noin 150 henkeä ja kaksi helikopteria kartoittamassa vikapaikkoja. Käytössä on myös sahauskopteri, jos vain säät sallivat lentämisen. Apuvoimia on kutsuttu muualtakin maasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.