Itä-Suomessa jäät ovat harvinaisen ohuita – hallien kattoja tarkkailtava lumimäärän vuoksi

Suomen ympäristökeskuksen mukaan järvien jäät ovat Itä-Suomessa ajankohtaan nähden harvinaisen ohuita. Erityisesti teräsjään osuus on poikkeuksellisen pieni. Yhtä ohuita jäitä on mitattu vain muutaman kerran aiemmin, ja nekin 2000-luvulla.

– Viimeisin esimerkki oli helmikuussa 2014, jolloin idässä oli laajalti heikommat jäät kuin nyt, kertoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Helmikuun kireät pakkaset eivät kasvattaneet myöskään routakerrosta juutrkaan, koska paksuhko pakkaslumikerros on toiminut eristeenä. Suurimmat poikkeamat roudassa ja jäässä on Itä-Suomen lisäksi tänä vuonna Pohjois-Suomessa. Molemmissa on myös mitattu suurimmat lumimäärät.

Jäätä ja routaa on koko maassa selvästi keskimääräistä vähemmän etelän ja lännen vähälumisia rannikkoalueita lukuun ottamatta.

Suomen ympäristökeskus kehottaa edelleen tarkkailemaan erityisesti suurten hallien kattoja painavien lumikuormien vuoksi.

Hallien omistajien on aktiivisesti seurattava lumikuormaa ja kantavien rakenteiden kuntoa, ja huolehdittava lumen poistosta katolta tarpeen mukaan.

Tavalliset omakotitalot eivät kuulu riskialttiisiin kohteisiin kattojen kestävyyden osalta. Niidenkin kohdalla vaaraa saattaa kuitenkin aiheuttaa lumen tai jään putoaminen. Lumen pudottamisessa on syytä käyttää ammattilaisten apua.

Itä-Suomeen luvassa kylmä talvilomaviikko