Itäsuomalaiset tuntevat naapurinsa - muualla moni haluaa naapuristaan eroon

Itäsuomalaisilla ja savolaisilla on läheisimmät välit naapureihinsa koko Suomessa.

53 prosenttia alueen asukkaista on tekemisissä naapureidensa kanssa viikoittain muutenkin kuin tervehtimällä. Uudellamaalla luku on vain 32 prosenttia.

Tiedot perustuvat Älvsbytalon TNS Gallupilla teettämästä kyselystä. Kysely tehtiin maaliskuussa ja siihen vastasi 1588 15–64-vuotiasta suomalaista.

Alueen miehet jaksavat jutustella naapurien kanssa naisia enemmän. 66 prosenttia miehistä tekee naapurien kanssa joka viikko muutankin kuin pelkästään tervehtii. Naisista 44 prosenttia jutustelee tai puuhastelee naapurien kanssa viikoittain.

Kerrostalossa asuvat tuntevat naapurinsa omakotitaloasujia huonommin. Kerrostalossa asuvista neljännes sanoo, että ettei tiedä naapureistaan yhtään. Vain 7 prosenttia omakotitaloasujista sanoo, ettei tunne naapureitaan.

Moni kaipaa rauhallisempaa elämää

Lähes puolet eli 49 prosenttia itäsuomalaisista asuu omakotitalosta. Lopuista 52 prosenttia haluaisi asua omakotitalossa ainakin jossain vaiheessa elämäänsä.

Omakotitalossa asuvista 74 prosenttia ei olisi valmis muuttamaan kerrostaloon.

Alueella arvostetaan rauhaa, sillä 45 prosenttia omakotitalon parhaana puolena pidetään omaa rauhaa. Useampi kuin joka viides (22 prosenttia) kaipaa nykyiseen asumiseensa lisää rauhaa. Kerrostalojen asukkaista jopa 40 prosenttia kaipaa rauhallisempaa elämää.

Yli puolet alueen on sitä mieltä, että rauhallinen koti on tärkeä parisuhteelle. 36 prosenttia itäsuomalaisista rakentaisi talon mieluiten luonnonrauhaan maalle.

Uuden talon rakentaminen kuitenkin stressaa 31 prosenttia kyselyyn vastanneista itäsuomalaisista ja lähes puolet (47 prosenttia) jättäisikin talonrakennuspuuhat suosiolla ammattilaisille. Saman verran voisi ottaa valmistalon, jos se olisi riittävän edullinen, mutta laadukas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kysely: Moni suomalainen haluaisi vaihtaa naapurinsa