Italian hätä voi tuoda turvapaikanhakijoita myös Suomeen: "Erittäin vakava tilanne"

Suomeakin voidaan pyytää ottamaan turvapaikanhakijoita Italiasta, joka on kuormittunut viime kuukausina voimakkaasti, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok.). EU:n sisäministerit keskustelivat torstaina Tallinnassa Italialle annettavasta avusta.

Komissio esitti aiemmin viikolla, että EU-maihin siirrettäisiin kansainvälistä suojelua tarvitsevia turvapaikanhakijoita Libyasta, Egyptistä, Nigeristä, Etiopiasta ja Sudanista. Esitykseen ei sisältynyt määrää, eikä siitä puhuttu Risikon mukaan ministerikokouksessakaan.

– Se on yksi keino komission listalla, eikä se ole vielä konkretisoitunut, Risikko kertoi STT:lle.

Hän uskoo, että jäsenmaat keskustelevat syksyn aikana siitä, siirretäänkö turvapaikanhakijoita muihin maihin sisäisinä siirtoina Italiasta tai suoraan lähtömaista.

– Meidän pitää olla mukana keskusteluissa, jotta pystymme vaikuttamaan oman kantokykymme mukaan, Risikko sanoo.

Italia on pyytänyt EU-mailta apua, koska maahan on saapunut tänä vuonna 85 000 Eurooppaan eri syistä pyrkivää ihmistä.

Komissio antoi jo aiemmin viikolla ehdotuksensa siitä, miten muiden maiden pitäisi auttaa Italiaa. Italia saa muun muassa 35 miljoonaa euroa, jotta se saa parannettua vastaanottotiloja ja tehostettua hakemusten käsittelyä.

 

Kaikki maat lupasivat auttaa

 

Yhteisen pöydän ääressä kukaan sisäministereistä ei asettunut vastateloin, vaan kaikki vakuuttivat tukeaan Italialle. Kokous oli kuitenkin epävirallinen, eikä jäsenmailta kuultu konkreettisia lupauksia.

Italialaisministeri kertoi Risikon mukaan muille ministereille maansa hädästä.

– Italian tilanne on erittäin vaikea. Sitä ei välttämättä pelkästään lehdistä lukemalla edes ymmärrä. Heillä on erittäin vakava tilanne.

Koko ajan akuutin kriisin keskellä EU-maat yrittävät sopia Dublin-järjestelmän uudistamisesta. Puheenjohtajamaa Viron johdolla maat etsivät yhteistä pysyvää kriisimekanismia, jolla turvapaikanhakijoita siirrettäisiin muihin EU-maihin eniten kuormittuneista maista.