Itsemurhat ovat vähentyneet paljon

Itsemurhat ovat Suomessa vähentyneet tasaisesti 1990-luvulta asti. Uusimman kuolinsyytilaston mukaan Suomessa kuoli itsemurhissa 789 ihmistä vuonna 2014. Viime vuoden luvut valmistuvat vasta vajaan vuoden päästä.

Itsemurhakuolemien määrä on alin koko nykyisen tilastoinnin aikana. Vielä vuosina 1970–2005 määrä oli 1 000–1 500 tapausta vuodessa ennen kuin ne saatiin alenemaan edes alle tuhannen.

Edelleen itsemurhien yleisyydessä on isoja alueellisia eroja. Esimerkiksi Pohjois-Savossa itsemurhien määrä on viime vuosina noussut. Pohjois-Savossa tehdään lähes kaksinkertainen määrä itsemurhia 100 000 asukasta kohden kuin maassa keskimäärin.

– Vuonna 2012 itsemurhia tehtiin Pohjois-Savossa 42, seuraavana vuonna 55 ja sitten jo 59, kriisityöntekijä Juha Metelinen Kuopion kriisikeskuksesta kertoo.

Etelä-Savossa itsemurhia tehdään 25–30 per vuosi.

– Yhtä syytä alueellisille eroille tai lukujen muutoksille ei tiedetä. Niihin vaikuttavat monenlaiset syyt.

Taustasyitä voivat olla esimerkiksi päihteiden käytön eroissa, hoitoon pääsyssä masennuksessa ja alueen muissa sosiaalisissa eroissa.

– Itsemurhia on vähentänyt ainakin se, että masennusta tunnistetaan ja hoidetaan aiempaa paremmin. Lisäksi nykyiset masennuslääkkeet ovat aiempaa turvallisempia käytössä. Myös tabu aiheesta puhumisen ympärillä on murtunut ja avun hakemisen kynnys madaltanut.

Suomen mielenterveysseura kokeilee Linity-hankkeessa mallia, jossa keskusteluapua tarjotaan nopeasti kaikille itsemurhaa yrittäneille. Tavoite on, että asiasta keskustelu aloitettaisiin alle kahdessa viikossa, mutta pidempikään viive ei ole este.

– Merkittävä riskitekijä itsemurhalle on edellinen itsemurhayritys. Itsemurhaa yrittäneen riski tehdä itsemurha on 60–100-kertainen verrattuna muihin, Metelinen kertoo.

– Sveitsissä tutkimuksessa mallin todettiin vähentävän uusia itsemurhayrityksiä huomattavasti.

Samalla kriisityöntekijä muistuttaa, etteivät avun muodot kilpaile keskenään.

– Moni ei edelleenkään hakeudu hoitoon lainkaan. Kaikki itsemurhayritykset eivät edes tule muiden tietoon niin, että niihin voitaisiin tarjota apua.

Nopean puuttumisen mallissa ei käydä läpi samalla tavoin kaikkia taustoja kuin pitkissä hoitomuodoissa.

– Tarkoitus on, että ihmisille tulisi vaihtoehtoisia ratkaisumalleja: muita keinoja toimia riskitilanteissa.

 

 

Tausta: Avun saanti

Suomessa tehdään noin 10?000 itsemurhayritystä vuodessa. Tarkkaa määrää ei tiedetä.

Psykiatrista hoitoa tarvitsevat ohjataan hoitoon, mutta muilla hoidon tarjonta ja tukimahdollisuudet vaihtelevat paikasta ja esimerkiksi omasta aktiivisuudesta riippuen. Eri hoitopisteet pyrkivät parantamaan sitä, miten tukimahdollisuuksista kerrotaan.

Itsetuhoisia ihmisiä kohtaavat viikoittain etenkin poliisit, ensiavun työntekijät, kriisityöntekijät sekä myös ammattilaiset muissa terveydenhoidon pisteissä. Vaikuttavimpia itsemurhien ehkäisykeinoja on puuttua itsemurhayrityksiin ja ohjata heidät jälkihoitoon.

Apua voi kysyä työterveyshoidosta, terveyskeskuksesta, auttavista puhelimista ja kriisikeskuksesta. Netistä löytää yhteystietoja hakusanoilla kriisikeskus tai palveleva puhelin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tiina yritti itsemurhaa - yllättyi, miten paljon apua on saatavissa

Uusimmat

Kotimaa

Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti kilpaveneen ja huviveneen törmäyksessä Hangon edustalla – pelastustöihin hälytettiin kaksi helikopteria, Poker Run -veneilytapahtuma keskeytettiin

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.