Itsenäisyysjuhlan monikulttuurisuusteema herätti vilkkaan keskustelun somessa - järjestäjät vastaavat kritiikkiin

Kuopion kaupungin itsenäisyyspäivän juhlan monikulttuurisuusteema on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa muun muassa Puskaradio Kuopio -Facebook-ryhmässä.

Kuopion kaupunki järjestää perinteisen itsenäisyyspäivän juhlan Kuopion Musiikkikeskuksella 6. joulukuuta. Tänä vuonna ohjelma kuitenkin eroaa aiempien vuosien perinteistä siten, että Kuopion juhlassa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna teemana on kansainvälinen Kuopio ja monikulttuurisuus.

Facebook-ryhmässä moni oli sitä mieltä, että juhla olisi pitänyt omistaa veteraanien kunnioittamiselle.

- Suomen juhlavuosi olisi pitänyt omistaa itsenäisyydelle ja sitä puolustaneille veteraaneille. Unohtamatta Suomen itsenäisyyssotaa 1917-18, ryhmässä pohdittiin.

- Merkit on jo nyt nähtävissä, miten suomalaiselle kulttuurille käy pikkuhiljaa, toinen arveli.

- Mun mielestä tässä voi olla monikulttuurisuudesta ja maahanmuutosta mitä mieltä hyvänsä, mutta onhan "monikulttuurisuus" 100-vuotisitsenäisyyspäivän teemana todella absurdi, yksi kommentoi.

 

Myös Kuopion kaupunginvaltuuston jäsen ja Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila kritisoi monikulttuurisuusteemaa SS Blogit -palvelussa julkaistussa blogitekstissään.

- Kuitenkin kaupunki on jostain kumman syystä päättänyt, että itsenäisyysjuhla on monikulttuurinen ja juhlassa esiintyy erilaisia kulttuureja, jotka eivät liity suomalaiseen kulttuuriin millään tavalla, saati edusta Suomen 100-vuotiasta historiaamme. Luulisi, että edes juhlavuotena uskaltaisimme olla ylpeitä suomalaisuudestamme ja Suomesta, Voutila kirjoittaa.

 

Musiikkikeskuksen tiedottaja Elina Prepula kertoo, että veteraanit huomioidaan juhlassa samalla tavalla kuin ennenkin. Esimerkiksi juhlapuheen pitää Pohjois-Savon sotaveteraanipiirin kunniapuheenjohtaja Jouni Perälä.

- Rakenteeltaan juhla on hyvin perinteinen. Juhlassa on aina ollut musiikki- ja tanssinumeroita sekä Savolaisen laulu alussa ja Maamme-laulu lopussa, kuten nytkin. Myös juhlapuhe ja kaupungin tervehdys kuullaan perinteiden mukaisesti.

Prepulan mukaan monikulttuurisuus näkyy juhlan esiintyjissä. Esimerkiksi Taidelukio Lumitin kuoro ja muusikot esittävät suomenruotsalaista ja saamelaista musiikkia. Lisäksi juhlassa Sibeliuksen musiikkia soittaa venäläistaustainen pianisti.

Juhlassa esiintyy myös Bangladesh-, Intia- ja Nepal-taustaisia tanssijoita, jotka asuvat Kuopiossa. Lisäksi juhlassa nähdään kenialais-, tansanialais- ja senegalilaistaustaisia, Kuopiossa asuvia esiintyjiä. Myös Leppävirran tanssiseuran oppilaiden kanssa esiintyy afrikkalaisia muusikoita.

Kuopio yllättää - Suomen itsenäisyyspäivän pääjuhlan teemana monikulttuurisuus