Tällainen on itsenäisyyspäivän sää: "Hornetien näkemiseen kohtalaiset mahdollisuudet"

Sää lauhtuu myös Pohjois-Savossa sunnuntaina, kunnes alkuviikosta taas viilenee, ja itsenäisyyspäivän viikkoa vietetään Savossa pikkupakkasessa ja lumisateessa. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Jylhä-Ollila huomauttaa, että vielä ei ole varmaa, tuleeko itsenäisyyspäivänä lunta vai onko poutaista. Joka tapauksessa sunnuntaina tulee vettä tai räntää.

– Puolestaan alkuviikon sateiden reiteissä on huomattavaa epävarmuutta. Sää on epävakaa, mutta siitä, milloin sataa ja miten paljon, ei ole varmaa tietoa, Jylhä-Ollila sanoo.

Meteorologin mukaan on jopa mahdollista, että Hornetit näkyvät Kuopiossa valtakunnallisen itsenäisyyspäivän paraatin aikaan. Tuolloin pilvet eivät olisi liian matalalla.

– Mahdotonta sanoa varmasksi, mutta kohtalaiset mahdollisuudet siihen on.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia saatetaan tänä vuonna viettää Etelä-Suomessa joko talvisen valkeassa tai syksyisen harmaassa säässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan juhlapäivän sää on pitkälti kiinni Suomea lähestyvän matalapaineen kulkureitistä. Matalapaineen reittivalinnasta riippuen sade tulee etelärannikolla itsenäisyyspäivänä joko lumena tai vetenä.

– Jos matalapaine menee Suomenlahtea pitkin, kuten aika moni malli näyttää, sade olisi käytännössä lunta etelärannikolla. Jos se taas menee satakunta kilometriä pohjoisempaa, niin rannikolla tulisi ihan vesisadetta, kertoi päivystävä meteorologi Tuomo Bergman lauantaina.

Sunnuntaina sää joka tapauksessa lauhtuu, ja etelässä voidaan olla jopa viisi astetta plussan puolella. Alkuviikosta seuraa taas kylmempi jakso ennen keskiviikkona vietettävää itsenäisyyspäivää. Pohjois-Suomessa sää pysyy kuitenkin varsin talvisena näillä näkymin koko ensi viikon.

Keskimäärin pikkupakkasta

Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan itsenäisyysjulistus hyväksyttiin 6. joulukuuta 1917 harmaan sateisessa ja tuulisessa säässä. Edeltävänä viikkona koko maassa oli mitattu hyisiä pakkaslukemia. Vielä aamulla lämpötila oli pakkasen puolella ja lunta sateli monin paikoin. Matalapaineen liikkuessa itään sää kuitenkin lauhtui ja muuttui päivän mittaan suojakeliksi. Samalla lumisateet muuttuivat rännäksi ja vedeksi.

Lauhin itsenäisyyspäivä koettiin vuonna 2006, jolloin Salossa elohopea nousi 10,8 astetta plussan puolelle. Erityisen kylmiä taas olivat vuodet 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin 37,6 pakkasastetta.

Keskimäärin itsenäisyyspäivää vietetään suurimassa osassa maata pikkupakkasessa. Ainoastaan etelä- ja länsirannikolla lämpötila kohoaa tyypillisesti hieman suojan puolelle. Lunta on yleensä koko maassa rannikkoseutuja lukuun ottamatta.