Jäänmurtajalakko päättyi, laivat kulkevat pääsiäisenä

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi Twitterissä iltapäivällä viiden jälkeen, että sovinto on syntynyt.

Helle oli tyytyväinen, että sopu syntyi ja laivaliikennettä uhannut lakko peruuntui. Hänen mukaansa jäänmurtajien työntekijöiden työehtosopimuksen soveltamisalaan tulee muutoksia eli se muuttuu yleissitovammaksi. Osapuolet sopivat kuitenkin myös, että muutosten vaikutuksia kilpailukykyyn ja markkinatilanteeseen seurataan ja tarvittavia korjauksia voidaan tehdä tilanteen mukaan myöhemmin.

Helle sanoo, että sopimus on kaksivuotinen ja noudattaa palkankorotusten osalta työllisyys- ja kasvusopimusta.

Suomen Merimies-Unionin ja Suomen Konepäällystöliiton ja Suomen Erikoisaluksien Työantajaliiton hyväksymään sovintoehdotukseen sisältyy kiistan kohteena ollut työehtosopimuksen yleissitovuus.

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting on tyytyväinen sopimukseen, koska se antaa työntekijäpuolelle sen mitä he olivat hakemassa.

- Sopimus on tehty ja pulinat pois. On jo korkea aika palata normaaliin arkeen. Meillä on edessä vaativia tehtäviä kotimaassa ja ulkomailla. Työnantaja on läpi koko prosessin sanonut, että Arctia aikoo jatkossa työllistää lisää suomalaisia merimiehiä. Uutisia tästä on odotettavissa lähiviikkoina, sanoo jäänmurtajia operoivan Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste yhtiön tiedotteessa.

Sopimuskausi uudessa sopimuksessa on 1+1 vuotta. Öljyntorjuntapäivystyksen korvaukseen tulee lisäys, ja työnantaja korvaa myös ylimääräisistä työvuoroista aiheutuvat matkakustannukset.

Työnantajien keskusjärjestö, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK varoitteli tuntia ennen sovun syntymistä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että merikuljetusten pysähtyminen tukilakon vuoksi merkitsisi jo neljän päivän päästä tehtaiden alasajon alkamista, kun tuotteita ei voitaisi viedä maasta ulos. EK oli teettänyt Taloustutkimuksella mielipidemittauksenkin, jossa 53 prosenttia suomalaisista suhtautui kielteisesti jäänmurtajakiistan tukilakkoihin.

Maan johdossakin oltiin huolestuneita. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) oli yhteydessä osapuoliin ja valtakunnansovittelijaan päivän aikana, mutta hallitus ei voinut työriitaan puuttua.

Sovun synnyttyä Stubb antoi kannanoton, jonka mukaan tukilakkojen suhteellisuusperiaatteesta olisi aihetta keskustella kun työmarkkinajärjestöt seuraavan kerran palaavat neuvottelujärjestelmän uudistamiseen. Stubbin mielestä tukilakkojen vaikutuksen olisi syytä olla kohtuullisessa suhteessa varsinaiseen työtaisteluun.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ja palkansaajakeskusjärjestöistä SAK:n ja STTK:n puheenjohtajat sen sijaan korostivat neuvottelujärjestelmän toimivuutta.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) kiitteli jäänmurtoalan työmarkkinaosapuolia siitä, että ne kantoivat vastuunsa neuvottelupöydässä ja lakko vältettiin. Ministeri kiitti myös valtakunnansovittelija Minna Hellettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uhkaava lakko huolestutti laivamatkustajat

Jäänmurtajalakko päättyi, laivat kulkevat pääsiäisenä

Jäänmurtajien työkiistaan haetaan tukea myös kuljetusalalta

Jäänmurtajalakon sovittelu jatkuu huomenna

Jäänmurtajalakko näkyisi ruokakaupoissa pitkällä viiveellä

Jäänmurtajien työtaisteluun jätettiin sovintoehdotus

Venäläismurtaja laskettiin vesille Helsingissä

Jäänmurtajalakon sovittelussa ei ratkaisua

EK: Jäänmurtajalakon tukilakkouhka täysin suhteeton

Merimies-Unioni laajensi murtajalakkoa