Järjestöt vaativat EU:lta toimia Suomen susien pelastamiseksi – "Sudet on jo tapettu sukupuuton partaalle"

Luonto-Liitto ja Oikeutta eläimille vetoavat Euroopan komissioon Suomen susien puolesta. Järjestöt luovuttavat komissiolle vetoomuksensa tänään torstaina kello kymmenen.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 11 977 ihmistä. Vetoomuksessa vaaditaan Euroopan unionilta toimia Suomen susien pelastamiseksi. Samalla kritisoidaan maa- ja metsätalousministeriön toteuttamaa suden kannanhoidollista metsästystä.

– Juuri käynnissä olevassa susijahdissa tapetaan viidennes Suomen susista. Jahti rikkoo Euroopan Unionin luontodirektiiviä sekä ajatuksen että toteutuksen osalta. Susijahti on esimerkiksi ajoitettu susien lisääntymisaikaan. Suomen susikanta on edelleen hyvin heikko. Osasta Suomea sudet on jo tapettu sukupuuton partaalle, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Mari Nyyssölä-Kiisla järjestöjen tiedotteessa.

Järjestöt vaativat pitkän aikavälin ratkaisuja petovahinkojen ennaltaehkäisyn ja asiallisen petotiedon levittämisen lisäksi. Järjestöjen mukaan Suomeen on perustettava luonnonsuojelualueita, joilla susien metsästystä ei sallita. Järjestöt haluavat, että susi liitetään EU:n luontodirektiivin tiukasti suojeltujen lajien joukkoon koko maassa.

– Maailmakuvassamme täytyy olla tilaa muillekin lajeille kuin ihmiselle. Suomen kokoisessa maassa on tilaa susille. Emme voi antaa petovihan hävittää uhanalaista lajia, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä.

Järjestöt muistuttavat, että susi on Suomessa erittäin uhanalainen eläin. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomen susikanta on vain 220–245 yksilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.