Järjestyksenvalvojille potkut - myivät nuuskaa yökerhossa

Kaksi järjestyksenvalvojaa välitti nuuskaa yökerhossa Kuopion keskustassa. Tapaus on poliisin mukaan valtakunnallisesti harvinainen, sillä järjestyksenvalvojien yleensä edellytetään valvovan turvallisuutta eikä joutuvan itse epäillyiksi.

Valtakunnallisen turvallisuusalan yhtiön palkkalistoilla työskennelleiden miesten olisi pitänyt valvoa ja estää rikollista toimintaa ravintolassa, mutta sen sijaan he myivät itse luvatta nuuskaa ravintolan asiakkaille tai ainakin sallivat nuuskatilausten välittämisen paikassa.

Molemmat miehet työskentelivät tapahtuma-aikaan jopa järjestyksenvalvojien ryhmänjohtajina kyseisessä yökerhossa.

Kun laajaksi epäilty nuuskanmyynti tuli yrityksen tietoon, yritys purki molempien miesten työsopimukset.

Miehet riitauttivat työsuhteidensa purkamisen ja molemmat heistä vaativat yhtiöltä noin 20 000 euron korvauksia.

Itä-Suomen hovioikeus totesi työsuhteiden purkamisen olleen kuitenkin oikeutettua, sillä esitetyn näytön mukaan miehet olivat olleet mukana nuuskanmyynnissä yökerhossa tai he olivat ainakin olleet tietoisia siitä ja jättäneet puuttumatta rikolliseen toimintaan.

Hovioikeus määräsi miehet maksamaan työnantajan oikeudenkäyntikuluja noin 19 000 euron edestä.

Hovioikeus päätti asian toisin kuin käräjäoikeus. Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan työnantaja ei ollut pystynyt esittämään näyttöä siitä, että yökerhon naulakko- ja ovipalvelussa olisi harjoitettu laajamittaisesti nuuskanmyyntitoimintaa.

Asiakkaat tulivat kyselemään tilauksiaan

Koko vyyhti lähti purkautumaan talvella 2015, kun turvallisuusalan yrityksen päällikkö kuuli ravintolan asiakkaiden ihmetelleen järjestyksenvalvojille Varkaudessa, että Kuopiossa myydään yökerhossa nuuskaa.

Yhtiön päälliköt kutsuivat teosta epäillyt järjestyksenvalvojat Kuopiossa puhutteluun ja kysyivät heiltä asiasta. Kolmen päällikön mukaan toinen miehistä myönsi myyneensä nuuskaa, mutta vain muutamille kavereilleen.

Myöhemmin miehet kiistivät tunnustaneensa tällaista.

Päälliköt kehottivat miehiä irtisanoutumaan itse. Kun he eivät siihen suostuneet, heidän työsopimuksensa purettiin.

Yksi päälliköistä hoiti seuraavina päivinä potkut saaneen järjestyksenvalvojan työvuoroja yökerhossa. Paikalle tuli nuori mies, joka nimeltä kyseli irtisanottuja järjestyksenvalvojia. Hän kertoi tilanneensa aiemmin nuuskaa ja tulleensa hakemaan sen nyt sovitusti yökerhosta.

Syyttäjä teki miehistä tehdystä tutkintapyynnöstä tutkinnanlopettamispäätökset viime vuonna, sillä poliisilla ei ollut näyttöä laajamittaisesta nuuskanmyynnistä yökerhossa.

Hovioikeuden mukaan asiassa oli kuitenkin selvitetty, että nuuskanmyynnissä ei ollut ollut kyse ainutkertaisesta tapahtumasta, vaan työnantajalla oli syynsä epäillä sitä laajaksi.

Hovioikeus katsoi, että yhtiöllä oli oikeus purkaa miesten työsuhteet, koska rikollinen toiminta oli luottamusta edellyttävän työsuhteen kannalta vakavaa.

Useat todistajat kertoivat asiakkaiden käyneen kyselemässä nuuskaa yökerhosta miesten potkujen jälkeen, vaikka järjestyksenvalvojien ryhmänjohtajien olisi pitänyt itse toimia esimerkkinä ja vastata muidenkin työntekijöiden lainmukaisesta toiminnasta.

Yhtiön mukaan nuuskanmyynti oli tullut myös turvallisuusalan yhtiön asiakkaan tietoon. Se olisi voinut vaarantaa jopa tärkeän asiakassuhteen. Ainakin järjestyksenvalvojien sekaantuminen nuuskanmyyntiin vaikutti haitallisesti yhtiön imagoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.