Jättikurpitsa murskasi ennätyksen usealla sadalla kilolla

Kuopiolaisen Jari Hämäläisen ja Erkki Ovaskaisen kurpitsan kasvatus onnistui tänä vuonna ennätyksellisen hyvin.

Miehet veivät viime viikonloppuna Lepaan puutarhalla Kanta-Hämeessä järjestettyyn Jättikasvisten, -juuresten ja -vihannesten Suomen mestaruuskilpailuun 716 kiloa painaneen möhkäleen, jolla he jättivät taakseen kaikki muut suurimman kurpitsan tittelistä kilpailleet kasvattajat ja murskasivat Hämäläisen nimissä olleen Suomen ennätyksen 420 kiloa.

Vaikka Hämäläisen ja Ovaskaisen ennätyskurpitsa on selvästi pienempi kuin Yhdysvalloissa kasvatettu yli 900-kiloinen maailmanennätyksen haltija, on se Suomen Jättikasvisyhdistyksen sihteerin Maarit Eerolan mukaan todellinen poikkeus.

–Se on ällistyttävä. Ennennäkemätöntä on myös se, että pystyy parantamaan omaa ennätystään lähes 300 kilolla.

Eerola sanoo, että ennätysluokan kurpitsan kasvaminen vaatii kasvihuoneeseen luodut täydelliset olosuhteet: lämpötilan on oltava juuri sopiva ja lannoitus ja kastelu tulee hoitaa tiedemiehen tarkkuudella.

–Kaikki lähtee kuitenkin siemenestä. Jos se ei ole geneettisesti laadukas, ei tällaisia nähdä.

Ovaskainen kertoo, että kurpitsaa lannoitettiin lähinnä hevosen lannalla.

–Se on aika luomuversio. Toki sen kasvattamisessa kaikki on tehty ja huomioitu hyvin tarkasti.

Jättiläiskurpitsa kasvoi 117 päivän ajan.

–Parhaimmillaan sille tuli vuorokaudessa 12 kiloa tai yli lisää painoa.

Ennätyskurpitsasta suurin osa jäi Hämäläisen sukulaisten syötäväksi Jyväskylään. Loput he toivat kotiseudulle naapureille.

Kasvisten, juuresten ja vihannesten mestaruuskilpailuissa tehtiin myös muita Suomen ennätyksiä. Ennätyslanttu painaa nyt yli 13 kiloa ja -tomaatti lähes 2 kiloa. Suomen pisin kurkku on 71,5 senttiä pitkä ja painaa yli 5,7 kiloa.

Katso kuvat kasvisten, juuresten ja vihannesten mestaruuskilpailuista oheisesta linkistä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nämä ovat Suomen suurimmat kasvikset