Jättipata räjähti nuoren miehen kasvoille

Suomessa on sairaaloihin tuotu yön aikana muutamia vakavia silmävammoja saaneita potilaita.

Kaksi vakavinta vammaa sattui Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla ja heitä hoidetaan Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Toisessa tapauksessa 23-vuotias miehen silmille räjähti uusi sallittu jättipata niin, että se aiheutti hänelle vakavat räjähdys- ja palovammat. Mies meni tajuttomaksi iskun voimasta.

Mies sytytti kilon ruutia sisältäneen Blingbling-padan, jonka piti ampua 49 tulitetta peräkkäin. Jostain syystä mies ampui padan niin, että se osui häntä kasvoihin. Tiedossa ei toistaiseksi ole, toimiko hän käyttöohjeiden mukaan tai oliko tuotteessa jotain vikaa.

Osuma aiheutti vaikeat vammat: hetken tajuttomuuden, ruutiroiskeita kasvoihin, vasemman silmän ja silmäluomien laajan palovamman sekä sarveiskalvoon sen lähes lävistävän kielekkeen.

Lisäksi oikeaan silmään ja silmäluomiin tuli lievemmät palovammat.

Suojalasien asemesta mies käytti aurinkolaseja, jotka rikkoutuivat eivätkä suojanneet silmiä vammautumiselta. Hänet leikattiin heti uuden vuoden päivänä.

Lapset ammuskelivat vanhempien antamia

Toisessa tapauksessa 14-vuotias poika sai silmän sisäisen verenvuodon, sarveiskalvon haavauman ja keskivaikean silmäruhjeen pikkuveljensä ampumasta miniraketista.

Alaikäinen veli ampui Isokatti-miniraketin, joka lensi aiotusta väärään suuntaan ja osui veljeen, jonka kanssa he yhdessä ammuskelivat ilotulitteita luvallisena aikana.

Kummallakaan ei ollut suojalaseja. Ilotulitteet olivat poikien vanhempien hankkimia. Niitä ei olisi saanut luovuttaa alle 18-vuotiaalle eikä ampua ilman suojalaseja.

- Molemmissa tapauksissa laissa määrättyjä turvasäännöksiä ei valitettavasti ollut noudatettu. Sääntöjen mukaan toimien molemmat vammat olisi todennäköisesti vältetty tai ne olisivat jääneet selvästi vähäisemmiksi, ylilääkäri Tero Kivelä HYKS:stä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.