JHL vaatii hallitusta luopumaan suunnitelmistaan: "Vanhuksille kuuluu hyvä hoito"

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii hallitusta luopumaan suunnitelmista pienentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen minimimäärää.

– Vanhuspalvelulaissa on kirjaus, että vanhuksille kuuluu hyvä hoito. Mitoituksen leikkaamisella hallitus on toimimassa vastoin lain kirjausta. Miten hoitajat voivat toteuttaa laissa vaadittua hoidon tasoa, jos hallitus vetää mattoa jalkojen alta omilla toimillaan, liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kysyy.

Hänen mielestään vanhuspalvelulaki pitäisi avata. Siihen pitäisi tehdä selvä kirjaus minimimitoituksesta.

– Jopa nykyinen minimihenkilöstömitoitus on riittämätön jos oikeasti halutaan, että vanhusten hyvinvointi turvataan eikä heitä makuuteta sängyssä, hän sanoo.

JHL:n puheenjohtaja toivoo, että hallitus kuuntelee omia valiokuntavastaaviaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Heidän mielestään vanhustenhuoltoon suunnitellusta hoitajien vähentämisestä pitäisi luopua.

– On hyvä, jos säästöille löydetään vaihtoehtoisia toteutustapoja jotka varmistavat hallituksen sovitun talouslinjan ja valtion talouden kehyksissä pysymisen.  Aina ei pidä ottaa pienipalkkaisilta työntekijöiltä, vanhuksilta tai lapsilta – ei niiltä jotka ovat yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000.

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä – viennin mahdollinen hyytyminen suurin huolenaihe

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.