JHL vaatii hallitusta luopumaan suunnitelmistaan: "Vanhuksille kuuluu hyvä hoito"

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii hallitusta luopumaan suunnitelmista pienentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen minimimäärää.

– Vanhuspalvelulaissa on kirjaus, että vanhuksille kuuluu hyvä hoito. Mitoituksen leikkaamisella hallitus on toimimassa vastoin lain kirjausta. Miten hoitajat voivat toteuttaa laissa vaadittua hoidon tasoa, jos hallitus vetää mattoa jalkojen alta omilla toimillaan, liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kysyy.

Hänen mielestään vanhuspalvelulaki pitäisi avata. Siihen pitäisi tehdä selvä kirjaus minimimitoituksesta.

– Jopa nykyinen minimihenkilöstömitoitus on riittämätön jos oikeasti halutaan, että vanhusten hyvinvointi turvataan eikä heitä makuuteta sängyssä, hän sanoo.

JHL:n puheenjohtaja toivoo, että hallitus kuuntelee omia valiokuntavastaaviaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Heidän mielestään vanhustenhuoltoon suunnitellusta hoitajien vähentämisestä pitäisi luopua.

– On hyvä, jos säästöille löydetään vaihtoehtoisia toteutustapoja jotka varmistavat hallituksen sovitun talouslinjan ja valtion talouden kehyksissä pysymisen.  Aina ei pidä ottaa pienipalkkaisilta työntekijöiltä, vanhuksilta tai lapsilta – ei niiltä jotka ovat yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.