Janukovitshin ökypalatsi on keskisuomalaista puuta

Kullalla ja marmorilla verhottu Ukrainan ex-presidentin Viktor Janukovitshin ökypalatsi Kiovan pohjoispuolella on tehty suomalaisesta puusta.

–Puu on peräisin Keski-Suomesta. Korkea hirsirunko oli vaativa kohde, joka valmistettiin Alajärven tehtaallamme, kertoo Honkarakenne Oyj:n Kuopiossa asuva toimitusjohtaja Mikko Kilpeläinen Savon Sanomille perjantai-iltana palattuaan työmatkalta Kiinasta.

Kilpeläinen ei tiedä, minkä nimen Janukovitsh antoi hirsipalatsilleen, jonka alta hän puratti Neuvostovallan aikuiset eliitin rakennukset.

–Meidän tehtaallamme sitä kutsuttiin nimellä Villa Linna.

Kilpeläinen ei tunne tarkkaan hirsilinnan rakentamisen vaiheita, sillä hän siirtyi Karelia Upofloorilta Honkarakenteen toimitusjohtajaksi vasta vajaat kaksi vuotta sitten.

–Tilaus Ukrainasta oli tullut jo vuonna 2007 ja hirsikehikko toimitettiin perille seuraavaan vuoden lopussa.

 

Honkarakenteen periaatteisiin ei kuulu kertoa, kenen kanssa talokaupat on tehty. Aina ei edes tiedetä, kenelle talo päätyy. Kilpeläinen ei siis suostu avautumaan muista valtion päämiehistä tai julkkiksista, jotka maailmalla asuvat suomalaisessa hirsitalossa.

–Teemme nyt tässä tapauksessa poikkeuksen, sillä Ukrainan tilanne kehittyi poikkeukselliseksi ja meitä on kritisoitu siitä, että toimitimme Janukovitshille hirsilinnan. Ymmärrämme, että palatsialue herättää tunteita ukrainalaisissa.

Kilpeläinen muistuttaa, ettei Honkarakenteella ollut kauppaa tehdessä mitään syytä olla tekemättä sitä.

–Toimitamme vuosittain joitain tämän mittaluokan tilauksia ulkomaille. Seitsemän vuotta sitten tilanne oli Ukrainassa aivan toinen kuin nyt. Ei tilaus silloin ollut poikkeava kuin ehkä kooltaan.

Nyt kuvat Janukovitshin ylenpalttisesta residenssistä ovat levinneet ympäri maailmaa.

–Kiinassakin ihmiset tunnistivat lehtikuvista sen meidän rakennukseksemme.

Ökypalatsista ovat tuohtuneet myös Suomessa asuvat ukrainalaiset niin kovasti, että muutamat ottivat yhteyttä Honkarakenteeseen.

–Kutsuimme pienen joukon meille vieraaksi. Talousjohtajamme on tänään käynyt läpi osuuttamme hankkeessa. Se selvensi mahdollisia väärinkäsityksiä.

 

Janukovitsh ei itse tilannut palatsia Honkarakenteelta, vaan se tuli sikäläisen yhteistyökumppani Finno Log Housen kautta, joka myös maksoi tilauksen.

Savon Sanomien eri lähteistä keräämien tietojen mukaan hirsikehikon hinta olisi ollut 400 000–600 000 euroa. Kilpeläinen ei kuitenkaan summaa vahvista.

–Emme hintoja paljasta, torjuu Kilpeläinen, mutta jatkaa, ettei kyse ollut miljoonastakaan eurosta.

Palatsihankkeessa Honkarakenteen osuus oli vain puuosien toimitus massiivihirrestä.

–Muiden materiaalien ja sisustuksen kanssa meillä ei ole ollut mitään tekemistä.

Honkarakenne ei ollut paikalla edes pystyttämässä runkoa, vaan se toimitettiin Ukrainaan maakuljetuksena.

Kilpeläisen mukaan hirsilinna on kooltaan noin 2500 neliötä.

–Siitä reilu puolet on meidän osuutta. Loppu on kiveä ja muuta materiaalia.

Tilaajalta tulivat myös valmiit talokuvat.

–Meillä on tehty niiden pohjalta vain rakennekuvat, joten Honkarakenteen ”talomalli” Janukovitshin linna ei ole.

Samaan kauppaan kuului myös kaksi pienempää rakennusta: 25- ja 100-neliöiset.

–En tiedä, mihin käyttöön ne tulivat. Henkilökunnalle tai turvamiehille, ehkä?

 

Ukrainan ex-presidentti oli ylpeä hirsipalatsistaan.

–Hän oli Saksan liittokansleri Angela Merkelille kehunut eräässä lehtihaastattelussa, että hänellä on Honkarakenteen talo, kertoo Kilpeläinen.

Julkisuudessa on liikkunut tietoja, että Janukovitshin hirsilinna olisi suurin Honkarakenteen koskaan valmistamista rakennuksista.

–Ei pidä paikkaansa. Sotshiin toimitimme noin 5000 neliön hotellikompleksin, joka on suurin massiivipuusta tekemämme rakennus.

Kilpeläisen käsityksen mukaan myös yksityiskäyttöön on toimitettu suurempia kuin Janukovitshin koti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.