Japanin pääministeri nosti esiin yhteistyön Venäjä-suhteissa

Japanin pääministeri Shinzo Abe on nostanut Suomen-vierailullaan esiin Suomen ja Japanin yhteistyön Venäjä-suhteiden kehittämisessä.

Abe sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Venäjä on tärkeä naapuri molemmille maille. Aben mukaan Niinistö ja hän totesivat, että Suomen ja Japanin on syytä jatkaa tiivistä yhteistyötä Venäjä-suhteiden kehittämisessä.

Abe ja Niinistö keskustelivat tapaamisessaan monista kansainvälisistä kysymyksistä. Esiin nousivat muun muassa Pohjois-Korean tekemät ohjuskokeet. Abe sanoi, että Pohjois-Korean toimet haastavat vakavasti kansainvälisen yhteisön.

Vapaakaupan osalta Abe sanoi pitävänsä tärkeänä, että Suomi ja Japani pitävät vapaakaupan lippua korkealla ja kiirehtivät EU:n ja Japanin välisen vapaakauppasopimuksen viemistä eteenpäin. Sopimuksen periaatteista saatiin sovittua viime viikolla.

Kahdenvälisissä suhteissa Suomi ja Japani sopivat vuosi sitten solmitun strategisen kumppanuuden kehittämisestä edelleen. Presidentti Niinistö sanoi kumppanuuden vahvistaneen maiden suhteita.

– Me kohtaamme kovin samanlaisia haasteita japanilaisessa ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Ikääntyvä väestö ja hitaanpuoleinen talouskasvu sekä muuttunut turvallisuusympäristö ovat sellaisia. Mutta toisaalta me jaamme saman vahvan arvopohjan, jota me molemmat sitoudumme edistämään maailmassa, Niinistö kuvasi.

Abe onnitteli Suomea 100-vuotisen itsenäisyyden johdosta.

Hän totesi, että Suomessa vierailevien japanilaisten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Abe arveli, että Joulupukin ja Muumien merkitys japanilaislapsille on yksi syy siihen, että Suomi koetaan Japanissa läheiseksi.

Uusimmat

Kotimaa

Tänään saa liputtaa lapsen oikeuksille

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julki tänään

Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista – syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Mies kuoli ulosajossa Ylivieskassa, auto törmäsi katto edellä isoon kuusenrunkoon

Tulli epäilee virolaisen nuuskan salakuljetusorganisaation kuljettaneen Suomeen 5  000 kiloa nuuskaa

Keskustassa myönnetään: Aluepolitiikassa pakko parantaa juoksua

122 peltipoliisin kameraa päällä nyt yhtä aikaa - Suonenjoella ja Kiuruvedellä räpsyy

Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä

Pohjois-Koreasta loikannut kenraalin poika kertoo nuorten suhtautuvan välinpitämättömästi maan johtoon

Britanniassa vastustusta herättänyt Coca-Colan joulurekka tulee myös Suomeen ja Kuopioon – "Tämä ei ole mikään lasten tapahtuma"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.