Jari Sinkkonen HS:ssa: Pikkulapsi tarvitsee läheisyyttä, ei kasvatusta

Puhe varhaiskasvatuksesta on silkkaa sanahelinää, kritisoi lääketieteen tohtori ja lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen lauantaina Helsingin Sanomissa julkaistussa kolumnissaan.

Hänen mukaansa 1-2-vuotiaat lapset eivät tarvitse kasvattamista, vaan tuttujen ja turvallisten ihmisten läheisyyttä, syliä ja lohdutusta.

- Lapsilla on oltava aikaa ja tilaa leikkiin ja maailmaan tutustumiseen, Sinkkonen kirjoittaa.

Sinkkosen mielestä sanahelinää on myös hokema ryhmän kehittävästä vaikutuksesta.

- Ikätovereilla on lapsille suuri merkitys, joka kasvaa iän myötä. Kuitenkin vain harvalla kaksivuotiaalla on valmiuksia puolustaa itseään ja reviiriään ryhmässä. Uhattuna olemisen ja yksin jäämisen kokemukset aiheuttavat stressiä varsinkin, jos ­aikuisia on liian vähän tai ryhmä on liian suuri ja meluisa.

- Mitä pienempi lapsi on, sitä rajal­lisempi on hänen kykynsä luoda ja ylläpitää useita samanaikaisia kiintymyssuhteita.

Sinkkonen kysyy, miksi Suomessa ajetaan alas perhepäivähoitoa, joka sopisi monille pikkulapsille paremmin kuin päiväkodin suuri ryhmä.

- Tulisiko vanhempien mahdollisuuksia osa-aikatyöhön kehittää?

- Äidin ja isän erikoisasema lapsen maailmassa ei ole myytti. Lapsen odotus, syntymä ja varhainen hoiva ovat yhteydessä mutkikkaisiin biologisiin prosesseihin, joiden tehtävänä on parantaa äidin herkkyyttä vauvan viesteille. Hoivaaminen saa vastasyntyneen vauvan isässäkin ­aikaan oksitosiinin erittymistä, joka johtaa jopa pysyviin, kiintymys­suhdetta tukeviin aivomuutoksiin.

- Yksi sana pikkulapsia koskevasta puheesta on puuttunut kokonaan: ilo. Kukaan ei puhu siitä, että lapsen hoitaminen tai hänen kehityksensä seuraaminen tuottaisi syvää ja ainutkertaista iloa ja tyydytystä. Keskitytään siihen, kuka joutuu huolehtimaan pienistä lapsista eikä siihen, kenellä on etuoikeus hoitaa lapsia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kodin Kuvalehti: Jari Sinkkonen tyrmää vanhempien harhaluulon – "Hevonp*skaa, sanon minä"

Jari Sinkkonen: "Adoptio on erinomaista lastensuojelua"

"Aiheuttaa huomattavan mielenterveyden järkkymisen riskin"

Ei minulla ole vastausta sivulta 124

Työlle omistautunut vanhempi voi vieraantua lapsistaan

Jatkuva viriketulva tukahduttaa lapsen