Jengipomoa epäillään vanhasta murhasta – myös Jari Aarnion epäillään tienneen henkirikossuunnitelman

Poliisi epäilee United Brotherhood -jengin entistä pomoa Keijo Vilhusta murhasta vuonna 2003. Asiassa vuosien ajan tehty esitutkinta on valmistunut ja siirtyy loppulausunnoille asianosaisille.

Vilhusen lisäksi tutkintaryhmä epäilee murhasta Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota sillä perusteella, että hänen epäillään tienneen henkirikossuunnitelman, sen kohteen, tekijän ja ajankohdan, mutta tutkintaryhmän mukaan Aarnio ei estänyt henkirikosta, vaikka hänellä olisi virkansa puolesta ollut siihen erityinen oikeudellinen velvollisuus ja mahdollisuus.

Sekä Vilhunen että Aarnio kiistävät rikosepäilyt.

Paljon huomiota herättänyt palkkamurha

Murhatutkinta koskee Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 tehtyä palkkamurhaa, jossa Ruotsista Suomeen paennut ruotsalainen Volkan Unsal pahoinpideltiin ja kuristettiin. Unsalin ruumista ei koskaan löydetty, vaan ainoastaan jäänteitä hänen hävitetyistä vaatteistaan.

Palkkamurhasta tuomittiin aikanaan neljä henkilöä. Kolme suomalaismiestä sai tuomion murhasta ja yksi ruotsalainen yllytyksestä murhaan.

Neljän tuomitun roolista asiassa ei ole tullut uutta tietoa, vaan heidän katsotaan toimineen niin kuin heidät tuomittiin.

Palkkamurhan syynä oli Unsalin tekemä ohiveto Tukholman Arlandan lentokentän rahakuljetusryöstön ryöstösaaliista vuonna 2002. Hän vei osan rahoista ja sittemmin kertoi ryöstöstä myös poliisille Ruotsissa.

Esitutkintaa laajennettiin alkuperäisestä henkirikostutkinnasta uuteen suuntaan vuonna 2015 Aarnioon kohdistuneen muun tutkinnan jälkimainingeissa, kun yksi murhasta elinkautiseen vankeuteen jo tuomittu mies kertoi poliisille Vilhusen liittyneen asiaan.

Vilhusta oli kuulusteltu jo alunperin asiasta, mutta viime vuosina sekä rikolliset että poliisit saivat hänestä uutta tietoa oikeudenkäynneissä, joissa julki tuli hänen laaja yhteistyönsä Aarnion kanssa.

Teletietoja ja uusia kuulusteluja

Asiakokonaisuuden on tutkinut keskusrikospoliisi syyttäjän johdolla. Tutkinnan tiedotettiin valmistuneen keskiviikkona ja esitutkintapöytäkirjan kerrottiin olevan yli 4 200 sivua laaja.

Tutkintaa varten on käyty läpi uudestaan telekuuntelu- ja televalvontatiedot, joita oli aikoinaan Helsingin huumepoliisin hallussa. Esitutkinnassa on jo aiemmin annettu kuva, ettei huumepoliisi antanut kaikkia teletietoja Helsingin poliisin väkivaltarikostutkintaan, joka aikoinaan tutkittu Vuosaaren murhan.

Nyt tehdyssä laajemmassa esitutkinnassa on myös kuultu yli 80 henkilöä, joista iso osa uusia henkilöitä verrattuna aiempaan murhatutkintaan.

Tutkintaryhmä epäilee Vilhusta ja Aarniota murhasta ja kahta Aarnion alaista virkarikoksista. Tutkintaryhmän mukaan kaksi Aarnion sen aikaista alaista saivat tietoonsa esimiehensä laiminlyöntejä, mutta eivät saattaneet niitä tutkittaviksi.

Myös kaksi muuta entistä poliisia ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Aarnio ja Vilhunen on tuomittu käräjäoikeudessa törkeistä huumerikoksista, mutta niistä ei ole annettu vielä tuomioita hovioikeudessa. Hovioikeuden odotetaan antavat tuomionsa Aarnion päävyyhdissä alkukesästä.

Sekä Aarnio että Vilhunen ovat odottaneet hovioikeuden ratkaisuja vapaalla eli he eivät ole tutkintavankeudessa.

Vilhunen on kotoisin Liperistä ja hänellä on edelleen tiiviit suhteet Itä-Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Avustajien laskut nousivat jo yli 2,2 miljoonaan euroon Aarnion oikeudenkäynneissä – jättisumman uusin erä maksuun

Poliisin ylijohto tiesi tietolähteisiin liittyvistä ongelmista, vaikka kiisti sen julkisuudessa

Hovioikeus: Jari Aarnio ja jengipomo päästettävä vapaaksi vankeudesta

Aarnio-oikeudenkäynnissä annetaan tuomiot vasta ensi vuonna

Analyysi: Aarnio-vyyhti on hovioikeudessa nyt puolivälissä – syyttäjien lisäkysymykset vieneet juttua

Volkan Unsalin murhasta tuomittu pysyy vankilassa - hovioikeus hylkäsi anomuksen

Jengipomon puolustus: Aarnio saattoi olla huumekaupan suojelija maksua vastaan

Aarnio: Mitä isompi rikollinen tietolähteenä, sen paremmat tiedot

Aarnio-kirja: Jengipomo Vilhunen otettiin kiinni Dam-aukiolla ja tuotiin poliisisaattueessa kuulusteluihin

Aarniolla oli suhteita huumerikollisiin ainakin koko 2000-luvun ajan

Uusimmat

Kotimaa

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017

Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Osa yrityksistä soittaa yhä taustamusiikkia luvatta – ravintolat ovat tunnollisimpia maksajia

Eteläiseen ja itäiseen Suomeen annettu rankkasade- sekä tuulivaroitukset

Yöllä uudelleen syttyneestä senioritalosta nousee enää lähinnä vesihöyryä – pelastuspäällikkö palon mahdollisesta leviämisestä: "En uskalla luvata mitään"

Jyväskylässä senioritalon tulipalo saatu hallintaan – palossa ei henkilövahinkoja

Iäkäs ihminen kuoli sairauskohtaukseen Alahärmän Powerparkin kartingradalla kesken ajon

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.