Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut – riski syöpään kasvaa

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto. Liiton mukaan joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut.

Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän. Rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy. Viimeisen 50 vuoden aikana maksasyöpään sairastuneiden miesten määrä on viisinkertaistunut ja naisten kaksinkertaistunut.

– Rasvamaksa on tärkeä todeta ajoissa, koska se etenee yleensä hitaasti ja sen kulkuun voidaan vaikuttaa elintapaohjauksella ja tarvittaessa lääkehoidolla. Jopa kirroosivaiheeseen edennyttä rasvamaksaa voidaan hoitaa vielä esimerkiksi lihavuusleikkauksella, kertoo sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Merkittävimpiä rasvamaksan aiheuttajia ovat ylipaino ja perimä. Yki-Järvinen huomauttaa, että osalle normaalipainoisistakin kehittyy rasvamaksa. Valtaosa sairastuneista on kuitenkin ylipainoisia.

– Kaikille lihavillekaan ei kehity rasvamaksaa ja alttius saada rasvamaksa on osin geneettistä. Suomalaisista noin 40 prosentilla on geeni, joka altistaa rasvamaksalle.

Munuais- ja maksaliiton mukaan rasvamaksaa voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Tärkeintä hoidossa on painonpudotus. Liiton mukaan maksa pysyy kunnossa, kun välttää ylipainoa ja liikkuu säännöllisesti sekä vähentää alkoholinkäyttöä.

Maksaviikkoa vietetään tämän viikon perjantaihin asti.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.